Case: Lähitapiola


Lähitapiolan henkilöstö sai lisää energiaa päivään

LähiTapiola-ryhmä on keskinäiseen yhtiömuotoon perustuva, asiakkaidensa omistama yhtiöryhmä, jonka tuotteet ja palvelut kattavat vahinko-, henki- ja eläkevakuuttamisen sekä sijoittamisen ja säästämisen palvelut.

Lähitapiolan korvauspalveluissa toteutettiin syys- ja lokakuun aikana ViaEsca-hyvinvointivalmennus. Valmennus toteutettiin käytännössä ViaEsca-mobiilisovelluksen ja aktiivisuusrannekkeen avulla.

Haaste

Haasteena oli löytää tukea jaksamiseen ja palautumiseen ensisijaisesti ruokailutottumuksien muutoksen avulla.

Valmennuksesta korvauspalveluissa innostuttiin ja valmennus saikin aivan ennennäkemättömän suosion, kun alkuperäiseksi suunniteltu ryhmäkoko täyttyi ilmoittautumisista nopeasti. Onneksi kuitenkin kaikki halukkaat pääsivät mukaan valmennukseen.

Tavoite

Valmennukseen lähtijöillä oli erilaisia odotuksia ja tavoitteita. Suurimmalla osalla odotukset liittyivät toiveisiin terveellisemmästä ruokavaliosta ja säännöllisemmästä ruokarytmistä. Osalla osallistuneista oli myös painonpudotustavoitteita ja toiveena saada lisää puhtia ja jaksamista.

Lähitapiola henkilöstön hyvinvointi

Ratkaisu

ViaEsca-valmentaja Anna Tervo piti Lähitapiolan korvauspalveluille aloituspalaverin, jonka jälkeen koko porukka starttasi mukaan 21 päivän Aloitusmatkalle. Sovelluksessa jokaisella osallistujalla oli räätälöity ateriasuunnitelma, joka sisälsi ohjeet ja reseptit päivän jokaiselle aterialle.

Tulokset

Valmennukseen osallistuneiden kokemukset Aloitusmatkasta olivat pääosin hyvinkin positiivisia. Monet oppivat säännöllisen syömisen hyötyjä ja jopa yllättyivät siitä, että ei sitä oikeasti edes kaipaa herkkuja, kunhan vain muistaa syödä oikein ja säännöllisesti. Valmennus tarjosi uusia maukkaita reseptejä arkeen, joita on ollut helppo toteuttaa. Lisäksi kehuja sai sovelluksen toiminto, joka tekee valmiit ostoslistat kauppareissuille. Tätä kuvattiin oikein arjen pelastajaksi! 

Mitä oivalluksia valmennus toi mukanaan? Entä mitä oppeja osallistuneet aikovat hyödyntää myös jatkossa valmennuksen jälkeen?

  • Isoin oppi monilla oli tasainen ruokarytmi, oikeat annoskoot, kasvisten, hedelmien ja marjojen lisääntyminen ruokavaliossa sekä näiden mukanaan tuoma energisempi olo.
  • Ymmärrys siitä, että kuinka paljon arkiliikuntaa/askeleita tulisi päivän aikana saada (aktiivisuusranneke kannustaa liikkumaan).
  • Moni koki myös, että palautuminen ja uni paranivat.

Luonnollisesti valmennukseen liittyi myös pelkoa epäonnistumisesta ja luovuttamisesta. Valmennukseen osallistujat kokivat haasteena esimerkiksi ajankäytön ja suunnitelmallisuuden ruuanlaiton suhteen sekä ateriarytmin ylläpitämisen. Nämä ovat asioita, joita pääsi opettelemaan 21 päivän aloitusmatkalla. Täytyy kuitenkin muistaa, että nimensä mukaisesti aloitusmatka on vasta alku pysyvälle elämäntapamuutokselle ja pysyvä muutos vaatii pitkäjänteistä sitoutumista ja motivaatiota.

Kaikkiaan 75% Lähitapiolan omaan palautekyselyyn vastanneista piti valmennusta hyödyllisenä tai erittäin hyödyllisenä. 

"Valmennuksen suosio yllätti ja olemme iloisia, että pystyimme työantajana sen tarjoamaan kaikille halukkaille. Valmennus toi työpaikalle paljon hyvää ja energistä fiilistä sekä edisti yhteisöllisyyttä. Opimme paljon, ei pelkästään ravinnon vaan kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin osalta. Suurin osa osallistuneista saavutti myös tavoitteensa esimerkiksi painonpudotuksen osalta. Parasta oli mielestäni, että näinkin lyhyestä matkasta jäi pysyviä muutoksia toimintaan niin monelle ja voin siis lämpimästi valmennusta suositella." Kirsi Leskelä-Kelkka, Senior HR-Manager