Aktivoidu arkiliikuntaan - viikko 1


Viikko 1:

Arkiliikunnan lisääminen työpäiviin työmatkojen muodossa sekä työpäivän aikana:

Tämä saattaa kuulostaa yllättävältä, mutta monelle arjen hyötyliikunta on viikon tehokkainta rasvanpolttoa. Se ei ehkä pärjää kalorinkulutukseltaan rankoille liikuntalajeille, mutta pitkäkestoisena (tai useamman lyhyen liikuntatuokion yhteenlaskettuna aikana) se vetää vertoja muulle liikunnalle. Jos syke pysyy suorituksen ajan aerobisen kynnyksen alapuolella (n 60% maksimisykkeestä) ottaa keho energian rasvoista. Tavoiteltavaa eikö totta?! Ja kun liikut matalammalla sykkeellä, jaksat todennäköisesti liikkua pidempään. Siispä, mitä tehdä?

Otetaan katse työpäiviin. Millä kuljet työmatkasi? Omalla autolla, julkisilla liikennevälineillä, pyörällä, kävellen? Ei puhuta nyt siitä millä olisi paras kulkea tai millä suurin osa suomalaisista kulkee. Puhutaan siitä millä Sinä voisit saada työmatkoihisi enemmän askeleita ja liikettä. Ilman että se vie aikaasi yhtään enempää!

Aloitetaan töihin menosta. Kuljetko autolla? Voisitko jättää autosi kauemmaksi työpaikan pysäköintipaikalla? Tai kulkea pidemmän reitin kautta työpaikan ovelle?

Kuljetko bussilla? Voisitko kävellä lähipysäkiltäsi kauemmas ja nousta bussin kyytiin vasta sieltä? Tai vastaavasti nousta kyydistä vähän kauempana työpaikasta?

Kuljetko junalla tai metrolla? Voisitko kävellä asemalle pidemmän reitin kautta tai metron ollessa kyseessä kävellä seuraavalle asemalle?

Kuljetko pyörällä tai kävellen? Loistavaa! Jos haluat tehostaa tätäkin, pyöräile tai kävele pidempää reittiä.

Nyt mietit miten tämä säästää aikaasi, jos työmatkasi ajallisesti pitenee? Siten, että illalla ei tarvikaan tehdä niin pitkää liikuntasuoritusta. Siten, että työpäiväsi todennäköisesti alkaa tehokkaammin, kun aivotoimintasi käynnistyy liikunnan avulla heti aamusta alkaen. Saatat saada työt tehtyä jopa nopeammin.

Aamuinen liikuntasuoritus muuttuu yllättävän nopeasti tavaksi. Anna sille mahdollisuus!

Entä miten liikunnan lisääminen työpäivän aikana onnistuu? Onnistuu se, vaikka työskentelisit jakkupuku päällä. Vanha sanonta ”Valitse portaat hissin sijaan” on ihan paikallaan edelleen. Mutta myös muilla tavoilla pystyt lisäämään liikuntaa. Voisitteko esimkerkiksi pitää palaverin kävellen? Entä olisiko sinun mahdollista työskennellä seisomapöydän ääressä? Tai vaihtoehtoisesti voisitko istua jumppapallon päällä tavallisen työtuolin sijaan? Mikäli työskentelet tavallisella työtuolilla, nouse tuolilta aina puolen tunnin välein: venyttele, liikuttele käsiä ja jalkoja tai tee kunnolla muutama punnerrus. Tai vaikka päälläseisonta, jos hallitset sen. Tiesitkö, että päälläseisonta stimuloi aivotoimintaa tehokkaasti, sillä veri laskee silloin päähän. Päällä seisonta myös parantaa ruuansulatusta ja vähentää turvotusta.

Haaste: Mieti itsellesi sopivin tapa lisätä arkiliikuntaa työmatkoihin. Mieti myös mikä tapa tai tottumus toisi sinulle lisää askelia työpäivän sisällä. Ota tavoitteeksi saada näistä yhteensä ainakin 3000 ylimääräistä askelta päivittäin tulevan viikon aikana. Tämä määrä askelia saattaa kuluttaa sinulta 100-300 kaloria, riippuen koostasi.  Seuraa samalla Polar-rannekkeestasi millaisella sykevälillä sykkeesi on ollut treenin aikana. Saat siitä myös tiedon kuinka iso osuus treenistä on ollut rasvanpolttosykkeellä.

 

Linkin takaa löydät tietoa siitä mitä terveyshyötyjä liikunnasta on havaittu olevan säännöllistä ja pitkäaikaista arkiliikuntaa eli pyöräilyä tai kävelyä harrastavilla ihmisillä.

 

http://www.ukkinstituutti.fi/tietoa_terveysliikunnasta/liikkumaan/arkiliikunta_hyotyliikunta_perusliikunta