Aktivoidu arkiliikuntaan- viikko 2


Viikko 2:

Arkiliikunnan lisääminen arkipäiviin vapaa-ajalla

Tiesitkö, että terveydellesi saattaakin olla hyödyllisempää harrastaa enemmän arkiliikuntaa kuin tehdä  sykettä nostava liikuntasuoritus 2-3 kertaa viikossa? Sykkeen nosto ja kaikki liikunta on hyvästä ja ehdottomasti suositeltavaa, mutta jokapäiväinen liike pitää huolta elimistösi perushuollosta. Pidä siis jonkunlainen tavoitetaso liikkumisen suhteen jokaisessa päivässäsi.

Kotityöt on loistava tapa lisätä arkiaktiivisuutta. Valitse niistä eniten liikuttavimmat kuten roskien vienti, postin haku, imurointi, lattian lakaisu, pölyjen pyhkiminen jne.

Oletko ikinä laskenut paljonko sinulla menee päivittäin aikaa sosiaalisessa mediassa tai puhelimen kanssa (puhelut ja viestittely)? Voisitko siirtää osan tästä ajasta aktiiviseen tekemiseen? Lähde kävelylle tai pyöräile tapaamaan ystävää viestittelyn sijaan. Ruokakauppaan tai asioille voi myös liikkua välillä kävellen tai pyörällä autoilun sijaan. Lapsen harrastuksen aikana saattaa olla oiva tilaisuus liikkua itsekin. Monet aikuiset tapaa esimerkiksi jalkapallokentän tai jäähallin laidalla näpyttelemässä kännykkäänsä syystä tai toisesta. Mitäpä jos lähtisitkin itse lenkille tuoksi aikaa?

Televisiota katsoessa on myös mahdollista haastaa itseensä liikkumaan. Silloin voi tehdä jumppaliikkeitä tai vaikka vaan venytellä. Jos takanasi on hektinen päivä, saattaa olla paikallaan enemminkin pysähtyä venyttelemään ja kuuntelemaan rauhallista musiikkia kuin katsoa televisiota, josta tulee lisää ärsykkeitä.

Haaste: Valitse viikon ajan joka päivä joku tapa liikkua enemmän vapaa-ajalla. Se voi olla kävelylenkki, aktivoivien kotitöiden tekeminen tai pyöräily ruokakauppaan. Huolehdi, että tästä tulee yhteensä ainakin 3000 askelta enemmän päivässä kuin yleensä. Mikäli laitat aktiviteettirannekkeesi päälle esimerkiksi kävelylenkin ajaksi, seuraa samalla rannekkeestasi millaisella sykevälillä sykkeesi on ollut treenin aikana. Saat siitä myös tiedon kuinka iso osuus treenistä on ollut rasvanpolttosykkeellä.