Aktivoidu arkiliikuntaan- viikko 3


Viikko 3:

Arkiliikunnan lisääminen vapaapäiviin ja loma-aikoihin

Mitä sinä tykkäät tehdä vapaapäivinäsi? Entä miten mieluiten käytät lomasi? Lepo ja rentoutuminen kuuluu niihin ehdottomasti, mutta muista pysyä vapaapäivinä ja lomallakin sopivasti liikkeessä. Mieti mikä liike on sinulle mieluisinta.

Useat piha- ja mökkipuuhat kehittävät monella tavalla liikkuvuutta, tasapainoa ja koordinaatiota. Kaikki asioita, jotka iän myötä heikentyvät, jollei niitä harjoita. Pihapuuhat esimerkiksi edellyttävät muista päivittäisistä rutiineista poikkeavia työskentelyasentoja ja –tapoja. Ja nämä puolestaan harjoituttavat koko kehon liikkuvuutta. Työasentoihin kannattaa kylläkin kiinnittää huomiota. Mikäli esimerkiksi haravoit tai lapioit lunta koko ajan vain käyttäen enemmän toista puolta kehosta, keho rasittuu epätasaisesti ja saattaa kipeytyä. Erityisesti selkä on tällöin “tulilinjalla”. Muista siis palauttavat venytykset pitkäkestoisen suorituksen jälkeen. Myös sauna toimii tässä tilanteessa todella hyvänä palautuksena. Mikäpä sen mukavampaa mökkihommien jälkeen kuin ottaa kunnon löylyt ja kenties pulahtaa järveen uimaan.

Jos sinulla on leikki-ikäisiä lapsia, tai miksei vähän vanhempiakin, tempaudu heidän kanssaan leikkiin tai pelailemaan ulkopelejä. Lapset rakastavat sitä, kun aikuiset tulevat mukaan ihan vaikka vaan potkimaan palloa. Samalla saat itse huomaamatta aimo annoksen liikettä!

Arkiliikuntaa lisättäessä kannattaa käyttää mahdollisimman usein omia lihaksia erilaisten asioiden toimittamisessa. Liikkumisesta tulee näin elämäntyyli kuten syömisestäkin, jossa joudutaan tekemään valintoja monta kertaa päivän aikana.

Parhaimmillaan arkiliikunta juurtuu tavaksi, jota ei yleensä tarvitse edes ajatella.

Haaste: Mieti mitkä ovat sinun tapasi liikkua lomalla tai vapaapäivinä. Listaa ne ylös. Ota tavoitteeksi saada näinä päivinä 6000 ylimääräistä askelta. Löydät varmasti oman paikkasi  ja aikasi näille päivästäsi.