Hallitse elämääsi syöden hyvin - Viikko 2


VIIKKO 2  

Suunnitelmallisuus

Ravintovalmennuksessa keskeisiä kartoitettavia osa-alueita ovat muun muassa arkipäivien ja viikonloppujen rytmitys. Oletko kenties vuorotyössä vai noudatatko säännöllistä työaikaa?  Millaisia työpäiväsi ovat ja milloin pääset syömään lounaan? Onko työsi istumista työpäätteen ääressä vai kenties matkan päällä olemista? Miten siis rytmittää ruokailut tähän kaikkeen? Nämä ovat asioita, joita kannattaa ehdottomasti miettiä ja ottaa suurennuslasin alle.  Suunnitelmallisuus ja ennakointi ovat tärkeitä! Mieti jo vaikka etukäteen edellisenä iltana miten voisit hoitaa seuraavan päivän niin, että saat aterioitua 3-4 tunnin välein. Voisitko tehdä jotain tämän eteen jo edellisenä iltana tai kyseisen päivän aamuna?

Säännöllisyys ja selkeä ruokailurytmi auttavat arjessa pitämällä vireystilan hyvänä koko päivän ja pitämällä annoskoot kohtuullisina. Kun muistaa syödä välipalan, ei ole kiljuva nälkä päivällistä odotellessa. Tämä puolestaan auttaa pysyvässä painonhallinnassa. Myös houkutus ahmia ja napostella vähenee. Samalla saat tunteen syömisen hallinnasta. Ja usko pois, tämä kaikki vaikuttaa myös uni-valverytmiisi! Kun saat säännöllistettyä ruokailusi, syötyä riittävän kevyesti joskin myös riittävästi,  sekä koostettua järkevästi iltapalasi, on unentulo ja uni ylipäätään todennäköisimmin rauhallista ja luontevaa. Kannattaa siis todella panostaa heti aamiaisen koostamiseen, kuten oli ensimmäisellä viikolla haasteena sekä sen lisäksi suunnitella hiukan etukäteen myös päivän muita ruokailuja ja ruoka-aikoja.

Haaste:

Listaa kolme asiaa, jotka otat käyttöösi suunnitellessasi päiviäsi ja viikkoasi. Liittyvätkö ne kaupassa käyntiin ja sen ajoittamiseen? Välipalan mukaan ottamiseen? Aamiaisen suunnitteluun etukäteen? Ruokakassin tilaamiseen kotiin? Työpäivän aikatauluttamiseen siten, että siellä on selkeä lounastauko ja mahdollisuus muuhunkin välipalaan kuin kahviin? Koko viikon välipalojen etukäteen hankkimiseen?