Hallitse elämääsi syöden hyvin - Viikko 1


Viikko 1

Taustaa ja Aamiaisen rooli

Jokainen meistä on yksilö ja yksilöt tekevät erilaisia valintoja ruuastaan ja ravitsemuksestaan. Valintoihin vaikuttavat omat arvot, kulttuuri ja kulttuuritausta, perhe, ystävät, mahdolliset sairaudet ja allergiat. Usein ei myöskään ajan puutteen tai rahatilanteen takia pysty tekemään niitä valintoja, joita haluaisi. Siitä huolimatta ruokailuun ja ravitsemukseen vaikuttavat ennen kaikkea totutut tavat. Ja näitä ruokailutottumuksia ja tapoja onkin usein vaikeampi muuttaa.

Ravintovalmentajan näkökulmasta törmään usein siihen, että neuvottelen asiakkaan kanssa pisimpään aamiaisen muuttamisesta ( ja tämä puolestaan on asia, jota yleensä ensimmäisenä lähden muokkaamaan, sillä sen pohjalta alkaa muotoutua koko päivän ateriasisältö sekä kyseisen ihmisen olotila). Aamiaiseen uusien elementtien tuominen on monille ylivoimaista, vanhoista tottumuksista halutaan pitää kiinni. Suosittelen aina rohkeasti kokeilemaan uusia pieniä juttuja, joilla aamiaisesta voisi saada ravitsevamman. Joskus riittää kun lisätään aamiaiselle marjoja tai yksi keitetty kananmuna. Olet jo aloitusmatkan aikana kokeillut erilaisia aamiaisia ja toivon, että niistä on löytynyt sinulle uusia suosikkeja ja olet ottanut näitä uusia aterioita käyttöösi. Toivon siis, että et palaa vanhoihin tapoihisi aamuisin! Hyvä ja energinen olo, jonka toivottavasti koit aloitusmatkan aikana ja jälkeen, lähtee siitä liikkeelle, että syöt oikeaoppisesti koostetun ja oikeankokoisen aamiaisen jolla jaksat lounaaseen asti.

Tämän lisäksi on hyvä juoda lasillinen vettä. Eikä myöskään ole poissuljettua ettetkö voisi juoda kahvia tai teetä. Kunhan aamiaisesi muutoin on monipuolinen eikä kahvi runsaan maidon kera näyttele siinä pääosaa.

Haaste:

Listaa 3 hyvää sinulle mieluisinta aamiaista. Löytyykö niistä kaikista proteiinia, kuituja ja jotain kypsentämätöntä? Mitkä ViaEsca-aamiaisista olivat suosikkejasi? Merkitsithän ne suosikeiksi myös sovellukseen? Tällöin niitä on helppo käyttää jatkossa ja korvata niillä joku toinen aamiainen.

Jos aamiainen ei sinulle heti herättyäsi kertakaikkiaan maistu, mieti voisitko ottaa jotain evästä mukaasi esimerkiksi työmatkalle tai heti työpaikalla syötäväksi? Mitä tämä eväs voisi olla? Joillain on myös tapana syödä aamiainen kahdessa osassa, jos aamiaisen ja lounaan väliin jää pakottavasta syystä esimerkiksi viisi tuntia, joka on turhan liikaa. Tällöin saattaa olla paikallaan syödä pieni osa aamiaisesta kotona ja ottaa toinen osa mukaan töihin aamupäivää varten.