Eroon sokerista, vinkkejä vol 1


Taustaa sokerin epäterveellisyydestä ja sokerijuomat

Taustaa:

Makean himo on monelle ihmiselle vahva tunne, jota on vaikea välttää, vaikka todellisuudessa se on vain yksi makutottumus. Rottakokeissa on todettu että rotilla makeanhimo lähenteli jopa alkoholi- tai huumeriippuvuutta.  Toiset ihmiset voivat olla erittäin tunnollisia, mutta makean himon yllättäessä ihminen toimii ilman minkäänlaista kontrollia. Siinä hyvät lupaukset itselleen eivät paina mitään vaan tehdään jopa asioita jotka tuottavat häpeää jälkikäteen. Ei mennyt yksi suklaapala, vaan koko levy tai kaksi, tai tulevien juhlien makeat tai lasten lauantaikarkit. Makeanhimo voi eri ihmisillä saada erilaisia muotoja: pullan, taikinan, suklaan tai sokerin liikasyömistä.

Sokerin vaikutus terveyteen:

Kolmen viime vuoden aikana on julkaistu useita huolellisesti tehtyjä seurantatutkimuksia, joiden mukaan sokeri on paljon vaarallisempaa, kuin mitä välillä on ajateltu. Sokeripitoiset virvoitusjuomat lihottavat ainakin aikuisia ja erittäin todennäköisesti myös lapsia. Syy on yksinkertainen. Sokerijuoma vähentää ruokahalua vain vähän, ja tästä johtuen energian kokonaissaanti voi limupäivinä kasvaa sadoilla kaloreilla. Tällaisia virvoitusjuomia juodaan vieläpä erityisesti karkkipäivinä ja silloin sokerin saanti voi ylittää suositukset moninkertaisesti.


 

Sokerijuomat lisäävät selvästi tyypin 2 diabeteksen vaaraa, mikä ei ole yllättävää jos ja kun ne lihottavat. Sakkaroosin sisältämä hedelmäsokeri näyttää olevan terveydelle erityisen haitallista. Vapaaehtoisille koehenkilöille tehdyssä kokeessa hedelmäsokeri aiheutti epäedullisia muutoksia rasva-aineenvaihdunnassa, lisäsi maksan rasvoittumista ja suurensi veren glukoosi- ja insuliinipitoisuutta. Havainnot sopivat siihen, että sakkaroosi ja sen sisältämä hedelmäsokeri voivat olla vyötärölihavuuden ("pömppövatsa") ja siihen liittyvän metabolisen oireyhtymän tärkeä syy. Metabolinen oireyhtymä ja vyötärölihavuus diabeteksen tavoin ovat nopeasti yleistyneet teollistuneissa yhteiskunnissa, mahdollisesti juuri nopeasti kasvaneen sokerin kulutuksen seurauksena.

Sokeri on nousemassa myös tärkeäksi sepelvaltimotaudin syyksi. Äsken julkaistussa tutkimuksessa sokerilimuja säännöllisesti juoneiden sepelvaltimotautivaara oli viidenneksen suurempi kuin niiden, jotka nauttivat vain keinotekoisilla makeutusaineilla makeutettuja juomia. Osa, mutta vain osa, muutoksesta näytti johtuvan lihomisesta ja sen seurauksista. Aivan uusi havainto oli sokerijuomien yhteys tulehdusmittareihin (mm. CRP). Sokerijuomat näyttävät tavalla tai toisella lisäävän ihmisten tulehdusalttiutta ja mahdollisesti sitä kautta myös sydänoireita. (Lähde Duodecim terveyskirjasto)

Kuinka onnistut vähentämään sokeria, vinkkejä:

  • Suunnittele ruokavalio etukäteen. Myös päivän välipalat ja ota ne mukaan töihin.
  • Siivoa pois kaikki houkutukset kaapeista. Älä jätä karkkia, pullaa, kakkuja joihin saatat sortua seuraavan 21 päivän aikana.