Inspiroidu kasviksista! - viikko 2


Syömämme ruuan tuotanto kuormittaa ympäristöä väkisinkin. Ruoka vastaa runsaasta kolmanneksesta arkielämämme aiheuttamasta ympäristökuormasta. Asuminen ja autoilu vastaavat lopuista. Erilaisten ruoka-aineiden tuotanto ja erilaiset tuotantotavat rasittavat eri tavoin  ympäristöä. Ympäristön kannalta on siis väliä mitä syöt.

Eläinperäisten tuotteiden, kuten lihan, lihavalmisteiden ja juustojen tuotannossa ympäristö rasittuu eniten. Myös kaikki pakatut elintarvikkeet ja näistä esimerkiksi pakasteet aiheuttavat myös kuormitusta. Yhtä tärkeää kuin valita oikeanlainen tuote tai vähentää pakkausten käyttöä, on se ettei heitä ruokaa pois. Olemme yrittäneet helpottaa tätä asiaa laskemalla valmiiksi suositellut tuotteet käytettäviksi niin, että ne tulee käytettyä kokonaan eikä niistä näin ollen tule hävikkiä.

Suosimalla tuotteita, jotka rasittavat ympäristöä vähemmän, annat ruuan toimittajille ja tuottajille ns. lisätilauksen: haluat ostaa jatkossakin ympäristöystävällistä ruokaa. Ruokavalinnat ovat kuitenkin kokonaisuus.  Onneksi terveellinen ja ympäristön huomioiva ruokavalio kulkevat usein käsi kädessä. Oikea ekoteko onkin syödä ravitsemussuositusten ja sesongin mukaan sekä pitää paino kurissa. Erään tutkimuksen mukaan väestö, jossa on 40% ylipainoisia tarvitsee 19% enemmän energiaa ruuasta kuin väestö, jossa vain 3% on ylipainoisia. Maapallon tehtävä ravinnontuottajana olisi siis huikeasti erilainen, jos tarvitun ruuan määrää voitaisiin laskea noin paljon. Tutkimuksen mukaan ylipainoiset myös matkustavat todennäköisemmin lyhyetkin matkat autolla, jolloin ylipaino on kaksinkertainen taakka ympäristölle.

On siis selvää, että kasvikset rasittavat ympäristöä vähemmän kuin lihantuotanto. Tästä saamme hyvän syyn lisätä kasvisaterioita ja kokonaisia kasvispäiviä ruokavalioomme. Vaikka et pystyisi valitsemaan kaikkia käyttämiäsi kasviksia täysin ekologisin perustein, on selvää, että jo ylipäätään valitsemalla enemmän kasviksia ja vähemmän lihaa, ajat ympäristön etua.

Haaste: Valitse tällä viikolla pakastekasvisten tai valmiiksi pilkottujen kasvisten sijaan tuoreita kasviksia ja pilko ne itse sopiviksi paloiksi. Voisitko ajatella esimerkiksi pilkkovasi isomman määrän kasviksia kerralla jääkaappiin valmiiksi? Varmista myös, että sinulta ei mene yhtään hedelmää tai kasvista roskikseen tällä viikolla.