Inspiroidu kasviksista - viikko 3


Usein ihmisten kanssa keskustellessa huomaan monen pohtivan samoja kysymyksiä liittyen kasvisruokaan: mitä niistä valmistaisin ja miten saisin kasvisruuasta maistuvaa? Vieläpä niin, että se maistuisi ehkä myös muulle perheelle.

Usein kasvisten käytön lisääntyessä käy huomaamatta niin, että ne alkavatkin maistua päivä päivältä paremmilta ja niitä alkaa kaivata aterian yhteyteen. Annokset tulee koottua automaattisesti toisin kuin aiemmin. Ruokailutottumuksiin on tällöin saatu muutoksia. Joskus tämä kestää kauemmin, joskus vähemmän aikaa. Mutta luota siihen, että tottumukset ovat muutettavissa. Tämä vain saattaa vaatia hiukan sinnikkyyttä. Tällöin ei välttämättä ole kyse enää siitä miten kasvikset on maustettu, vaan niitä tekee automaattisesti mieli aterian yhteydessä. Makuaisti ja jopa vatsa on tottunut siihen, että se haluaa tuoreita tai kypsiä kasviksia. Ne tekevät hyvän olon. Mutta toki kasviksia ruuanlaitossa käytettäessä, ne maistuvat kaikille paremmin, jos ne on hyvin maustettu. Onhan näin myös muuan ruuan kohdalla.

Kasvikset on helppo maustaa itse, joten jätä kauppaan esimerkiksi valmiiksi maustetut pakastekasvikset. Aloitusmatkamme aikana olet jo varmasti käyttänyt sitruunan- ja limenmehua sekä valkosipulia maustamaan kasviksia. Ne toimivatkin hyvin, eikö vain?! Myös tuoreet yrtit antavat hyvin lisämakua. Eikä pieni ripaus suolaa ja mustapippuria tee ikinä pahaa. Myös itse tehdyt vähäkaloriset makutahnat/ kastikkeet toimivat kasvisten kanssa hyvin. Yksi hyvä kikka on paahtaa kasvikset. Huomasit varmasti aloitusmatkan aikana miten sait hyvän, intensiivisen maun kirsikkatomaatteihin paahtamalla ne uunissa (tomaatti-mozzarellapasta). Paahtaminen ei tuo ylimääräisiä kaloreita ja saattaa kuitenkin tuoda paljon makua lisää. Etenkin talvella saattaakin tehdä mieli ennemminkin lämpimiä kasviksia.

Perussalaattiin kannattaa useimmiten laittaa jotain kastiketta, jotta siihen saa makua. Ainakin jos et ole tottunut syömään paljon salaattia. Muuten salaatin syöminen voi alkaa tuntua pakkopullalta. Kokeile tilkkaa hyvälaatuista öljyä tai itse tehtyä jogurttikastiketta. Öljyn joukkoon voi lisätä vaikka raastettua valkosipulia. Salaattiin saa makua myös lisäämällä joukkoon esimerkiksi pilkottuja tuoreita yrttejä. Esimerkiksi tuore basilika, korianteri tai oregano sopii hyvin yhdeksi lehtivihreäksi muiden ainesten joukkoon. Näin annoksen ravitsemuksellisuuskin lisääntyy huomattavasti!

Joskus kasvikset saa maistumaan paremmin ihan vain siten, että pilkkoo ne valmiiksi sormipaloiksi ja napostelee vaikkapa alkupalaksi ennen päivällistä. Ja jos niitä pilkkoo jääkaappiin valmiiksi useamman päivän tarpeita varten (kuten viime viikon haasteessa teimme), on niitä aina valmiina käden ulottuvilla, jos nälkä yllättää tai on tarve napostella jotain. Saatat säästyä leivän, keksin tai karkin napostelulta. Lisäämällä kasviksia, hedelmiä tai marjoja smoothieen, nostat myös helposti kasvisten määrää ruokavaliossasi. Smoothieen kelpaa helposti myös esimerkiksi hiukan ylikypsä banaani tai nuutunut salaattikerä. Kokeile!

Haaste: Varmista tälläkin viikolla, että sinulta ei mene yhtään kasviksia hukkaan. Käytä hiukan nuutuneet kasvikset tai hedelmät smoothiessa tai kasvissosekeitossa. Mausta kasvisruokasi rohkeasti ViaEscan perusmaustesettiä käyttäen, mutta lisäämällä esimerkiksi muita tuoreita yrttejä sekä salaatteihin että lämpimiin kasvisruokiin. Osta ennakkoluulottomasti erilaisia tuoreita yrttejä kaupasta ja kokeile niitä.