Vesi, elämän eliksiiri - viikko 1


Olemme puhuneet juomisesta jo aloitusmatkan aikana, mutta nyt pääsemme keskittymään siihen paremmin. Juominen, ja erityisesti veden juominen, on elintärkeää elimistölle, siitä ei pääse mihinkään. Keho kuluttaa päivittäin paljon vettä, josta noin 1,5 litraa pelkästään ihon, keuhkojen, hien ja virtsan kautta. Jotta nestetasapaino säilyisi, tulee jostain saada kehoon takaisin tuo määrä. Tämä onnistuu juomalla 8-10 lasillista vettä päivässä. Osan tästä määrästä voi saada myös syömällä nestepitoisia kasviksia. Eli myös ruokavaliolla on merkitystä.

Vedellä on monta tehtävää kehossa. Se säätelee elimistön lämpötilaa ja suojaa kudoksia. Vesi osallistuu myös ravintoaineiden ja hapen kuljetukseen kehossa. Ilman vettä elimistö ei pysty hyödyntämään ravintoaineita. Veden juonnin on myös todettu ehkäisevän ummetusta, sillä vesi nopeuttaa paksusuolen toimintaa.

Nestevajeen huomaa nopeimmin väsymyksenä, janona, virtsan tummana värinä, päänsärkynä ja heikotuksena. Myös aineenvaihdunta hidastuu. Liikkujalla nestevaje saattaa näyttäytyä lisäksi kramppeina. Töissä joskus hiipivä tehoton ja väsynyt olo saattaakin siis olla pelkkää nestevajetta!

Yöllä keho korjaa itseään ja esimerkiksi maksan toiminta on tehostunut. Näihin toimintoihin tarvitaan myös vettä, joten heti aamulla herättyä tarvitsee nestetasapainoa korjailla. Mahdollisesti päivän aikana muodostunut nestevaje on saattanut myös vaikuttaa unen laatuun, jolloin tämä vaje nostaa nesteytyksen tarvetta entisestään! Tämä johtuu siitä, että keho reagoi univajeeseen stressillä ja stressi puolestaan haihduttaa nestettä nopeammin, koska syke on korkeammalla ja hengitys raskaampaa. Siispä: aloita aamusi lasillisella vettä! Moni kokee, että tuorepuristetun sitruunamehun lisääminen veteen tekee siitä raikkaamman ja terveyttä edistävän. Ainakin sitruunasta saa C-vitamiinia ja sen myötä antioksidantteja sekä sitruunasta saatava sitruunahappo saattaa helpottaa ruuansulatusta. Voit myös kokeilla kylmän veden sijaan haaleaa vettä. Tällöin kehon ei tarvitse enää lämmittää vettä ruumiinlämpöiseksi.

Haaste:

Ota tavaksesi juoda aamulla aina vähintään yksi pieni lasillinen vettä. Juo se mieluiten ennen aamiaista, mutta voit myös juoda sen aamiaisen yhteydessä tai sen jälkeen, jos se ei maistu sinulle aiemmin. Varmista tässä kohtaa myös, että sinulla on vettä saatavilla koko aamupäivän ajaksi, sillä silloin olisi hyödyllisintä juoda iso osa päivän vesimäärästä.