Lisää makua aterioihin, suolaa vähentäen - viikko 1


Viikko 1: Keittiön perusmausteet

ViaEscan aloitusmatkan ajan olen ohjeistanut käyttämään lähinnä hyvälaatuista suolaa, mustapippuria, muutamaa kuivattua yrttiä sekä näiden lisäksi tuoretta valkosipulia, chiliä ja inkivääriä. Lisäksi olet käyttänyt limen ja sitruunan mehua sekä kuoriraastetta ja muutamaa tuoretta yrttiä. Tällä setillä pärjäät hyvin, mutta nyt voisit harkita myös muutaman ylimääräisen mausteen hankkimista keittiöösi.

Mitä tarkoitan hyvälaatuisella suolalla? Sitä, että se ei ole pelkkää pöytäsuolaa. Sitä, että siitä löytyy myös muita mineraaleja kuin natriumia sekä että siitä löytyy hyvää makua. Mikäli kuitenkin käytät jodioimatonta suolaa, huolehdi, että saat sopivan määrän jodia jostain muusta lähteestä. Jodi on elintärkeä hivenaine kilpirauhaselle. Itse pidän merisuolan mausta, mutta myös muita hyviä suoloja toki löytyy. Tärkeää on myös, että maustaminen ei pyöri suolan ympärillä, vana että sen käyttöä yritetään asteittain vähentää. Suolan vähentämisellä on todella suuri merkitys verenpaineen alentamiselle.

Mustapippuri kuuluu ehdottomasti keittiön perustarvikkeisiin. Hyvän makunsa lisäksi sillä on terveydelle hyödyllisiä ominaisuuksia. Sen sisältämä piperiini edesauttaa ruuansulatusta ja ravintoaineiden imeytymistä. Korealaisen tutkimuksen mukaan se jopa ehkäisee uusien rasvasolujen muodostumista. Muista pippureista voit kokeilla vaikka valkopippuria, joka maustaa hyvin esimerkiksi kaaliruuat.

Kuivatuista yrteistä pärjää pitkälle oreganolla (kasvikset, italialaiset ruuat, munakkaat, pizzat), basilikalla ( kasvikset, tomaatti, jauheliharuuat),  rosmariinilla (peruna, pataruuat), rakuunalla (porkkana, kasvikset) ja timjamilla (punajuuri, liharuuat).

Muita perusraaka-aineita ViaEscan ruuissa maustamisessa ovat omenaviinietikka ja soijakastike. Omenaviinietikalla on tunnetusti runsaasti terveysvaikutuksia. Se tehostaa ruuansulatusta, mutta saattaa myös edesauttaa rasvan palamista sekä auttaa kontrolloimaan verensokeriarvoja. Soijakastike puolestaan on muuten vain tervetullut mauste moneenkin ruokaan, jos halutaan siihen umamin (umami eli lihaisa on yksi viidestä  ihmisen aistimasta perusmausta) makua tai suolaa.

Haaste: Käy läpi oman keittiösi perusmausteet. Olisiko aika päivittää niitä? Käytätkö paljon valmiita maustesekoituksia? Sisältävätkö ne suolaa? Tällöin älä lisää suolaa enää erikseen. Tarkista myös sisältävätkö ne sokeria. Myös mausteilla on parasta ennen-päiväys. Ne eivät välttämättä mene huonoksi tuolloinkaan, mutta niiden maku saattaa kärsiä. Mausteiden kohdalla saattaa myös olla aiheellista harkita luomuvaihtoehtoja. Tällöin niissä ei ole keinotekoisia väriaineita, makuaineita tai aromeja.

 

Tutkimus:

 

http://pubs.acs.org/doi/abs/10.1021/jf204514a?tokenDomain=presspac&tokenAccess=presspac&forwardService=showFullText&journalCode=jafcau&