Lisää makua aterioihin, suolaa vähentäen - viikko 3


Viikko 3: Suola vs maustesekoitukset

Tiedätkö paljonko on suolan päivittäinen käyttösuositus? 5 grammaa eli vajaa 1 teelusikallinen. Aika vähän, eikö? Suurin osa tästä suolamäärästä tulee piilosuolana: leivästä, leikkeleistä ja juustosta. Tämä tarkoittaa sitä, että ruokaan ei tulisi käyttää suolaa juuri ollenkaan! Tämä onnistuu pienelläkin panostuksella, sillä makuaisti tottuu vähäsuolaiseen makuun jo muutamassa viikossa. Lupaan, että terveyshyödyt ovat valtavat: verenpaine laskee ja päänsäryt saattavat helpottaa.

Olet jo huomannut, että käyttämällä limen tai sitruunan mehua sekä tuoreita yrttejä mausteina aterioissasi, suolaa ei niin paljoa tarvita. On myös muita tapoja vähentää suolan käyttöä. Tämä onnistuu esimerkiksi käyttämällä itse tekemiä (tai valmiita) kuivamaustesekoituksia.

Tässä muutama esimerkki:

Texmex-mauste: 0,5 tl juustokuminaa eli jeeraa, 1 tl paprikajauhetta, 0,5 tl valkosipulijauhetta, ripaus suolaa, 0,5 tl sipulijauhetta ja 0,5 tl chilijauhetta sekä halutessasi lisäksi 0,5 tl cayenne-pippuria.

Italialainen yrttimauste kuivatuista yrteistä: 1 tl persiljaa, 1 tl basilikaa, 1 tl oreganoa, 1 tl rakuunaa ja 1 tl timjamia. Halutessasi lisäksi ripaus suolaa. Sopii esimerkiksi lihapatoihin ja italialaisiin kasvisruokiin. Toimii myös öljyn ja viinietikan seassa salaatinkastikkeessa.

Rub-maustaminen eli kuivamarinointi nostaa päätään yhä enemmän ruokamaailmassa. Ulkomailla suuri osa palvelutiskien lihoista on kuivamarinoitu. Asiakkaat eivät enää halua marinadissa uineita lihoja tai kanoja. Kuivamarinoinnissa maustettava raaka-aine maustetaan kuivilla aineilla hieroen mausteseos esimerkiksi lihan pintaan ennen kypsentämistä. Tällöin ei siis käytetä esim. öljyjä kuten tavallisessa marinoinnissa eli kyse ei ole kastikkeesta.

Rubeissa käytetään yhtenä ainesosana usein sokeria, joka antaakin kivan rakeisen koostumuksen rubiin. Sokerin käyttö ei kuitenkaan ole välttämätöntä, vaan voit aivan hyvin käyttää vain kuivattuja mausteita ja halutessasi hieman suolaa tehdessäsi rubia. Jos rub esimerkiksi grillatessa tuntuu liian kuivalta, voit lisätä joukkoon tilkan omenamehua tai öljyä. Rub toimii myös esimerkiksi kermaviilin tai ranskankerman joukossa muodostaen näin hyvän dippikastikkeen kasviksille.

Muista riittävän alhainen lämpötila, jotta mausteet eivät pala esim. lihan pintaan. Kuivamarinadeja voi hyödyntää myös esimerkiksi lihapulla- tai kasvispullataikinassa tai vaikkapa kasvispadassa tuomaan syvempää makua.

American rub: 0,5 tl suolaa, ¼ tl paprikajauhetta, 0,5 tl valkosipulirouhetta tai –jauhetta, ¼ tl mustapippuria, ¼ tl chilijauhetta, ¼ tl oreganoa ja  ¼ timjamia. Sekoita jauheet ja hiero kanan tai lihan pintaan ennen grillausta tai uuniin laittamista.

Meksiko-rub: 2 tl kuivattua ja raastettua limen kuorta, 1 tl chilirouhetta, 1 tl suolaa. Kokeile ripotella kesällä tuoreiden ananas- , mango- tai kurkkuviipaleiden päälle. Toimii hyvin myös salaatinkastikkeena öljyn joukossa tai sellaisenaan kanan maustajana.

Suomi-yrttirub: 1 rkl kuivattua nokkosta, 1 tl kuivattua karpaloa, 2 rkl kuivattuja kasviksia (esim. kaupan valmista sekoitusta) ja 1 rkl suolaa. Kokeile maustaa tällä riistaa sellaisenaan tai riistapataa.

Mausteseokset säilyvät jopa yli vuoden, jos niitä on käsitelty hygieenisesti. Kosteus saattaa paakkuunnuttaa ne ja lämpö haihduttaa makua, joten ne säilyvät parhaiten viileässä ja kuivassa paikassa valolta suojattuna.

Haaste: Vähennä seuraavan viikon ajan suolan käyttöäsi. Yritä laskea, että päivittäisen lisäämäsi suolan määrä on yhteensä korkeintaan 0,5 teelusikallista. Voit myös kokeilla olla koko päivän ilman suolaa.