Vesi, elämän eliksiiri - viikko 2


Mitä muuta voisin juoda, jos vesi ei aina maistu tai haluaisin vaihtelua? Rakastan myös hyvää kahvia. Voinko juoda sitä edelleen? Kysymyksiä, jotka tulevat usein vastaan monen valmennattavan kanssa. Kahvia ja teetä voit toki juoda. Emme halua viedä sinulta kaikkia nautintoja! On silti syytä ottaa huomioon muutama asia niitä koskien. Ensinnäkin, ne ovat molemmat ns. diureetteja eli ne poistavat nestettä elimistöstä. Mikäli siis juot kahvia tai teetä, tulisi sinun juoda vettä entistä enemmän. Monesti ihmiset joutuvat nestehukkakierteeseen jo aamusta alkaen. Yöuni on ehkä jäänyt liian lyhyeksi ja väsymystä sekä tästä johtuvaa elimistön pientä stressitilaa yritetään poistaa kahvinjuonnilla. Veden juominen unohtuu, vaikka stressi ja kahvi ovat lisänneet sen tarpeellisuutta entisestään. Aamupäivän aikana kahvia tulee nautittua edelleen, sillä väsymys ei ole täysin poistunut. Nestehukkakierre on valmis ja sitä on vaikea selättää loppupäivän aikana. Ei ihme, että iltapäivällä töissä väsyttää! Kokeilepa joskus väsymykseesi ennemminkin vettä kuin kahvia! Tai ainakin muista juoda runsaasti vettä kahvin ohessa.

Toinen asia, joka on hyvä ottaa huomioon kahvia tai teetä juodessa, on juoman lisukkeet. Käytätkö runsaasti maitoa, sokeria tai hunajaa juomassasi? Jos niin, voisi olla tarpeen tarkistaa niistä saatava energiamäärä.

Veden lisäksi tai sijaan voit toki juoda esimerkiksi kivennäisvettä. Kunhan muistat tarkistaa mitä kivennäisvetesi sisältää. Ne saattavat sisältää hedelmäsokeria, natriumia tai muuta sellaista, jota emme veteemme kaipaisi. Tästä syystä maustamaton kivennäisvesi siis on paras ja turvallisin vaihtoehto. Myös kotona itse hiilihapotettu vesi on hyvää, silloin tiedät itse aika hyvin mitä se sisältää.

Haaste: Haastamme sinut vähentämään kahvin/ teen juontiasi ja lisäämään sen sijaan veden juomista. Jos iltapäiväväsymys iskee, juo lasillinen vettä kahvin sijaan. Haastamme sinut myös tulevan viikon ajan juomaan ainoastaan vettä, kivennäisvettä ja kahvia/ teetä. Älä juo mehuja, alkoholia tms. laisinkaan.