Vesi, elämän eliksiiri- viikko 3


Olet nyt jo tähän mennessä varmasti saanut lisättyä veden juontia, edes hieman, ja ajatuksesi ovat olleet juomisen lisäämisessä. Oletko tehnyt huomioita siitä millaisissa tilanteissa vesi jää helposti juomatta? Miten voisit estää näitä tilanteita? Auttaisiko suunnitelmallinen vesipullon mukana kantaminen? Mieluisa vesipullo, joka kulkee helposti mukana myös laukussa. Pullo, joka ei vuoda. Ja usko pois, vesipulloa kantava mies on nykypäivää ja kertoo vain siitä, että huolehtii itsestään. :-)

Moni kokee veden juomisen haastavaksi myös siitä syystä, että veden maku ei miellytä tai että veden makuun tai mauttomuuteen kyllästyy helposti. Tällöin saattaa olla paikallaan muuttaa veden makua esimerkiksi lisäämällä hedelmäsiivuja, marjoja tai yrttejä. Perinteisten sitruunan tai limen lisäksi kannattaa kokeilla esimerkiksi mansikkaa, melonia, appelsiinia, kurkkua, kiiviä tai greippiä. Siivuta tai palastele hedelmät tai marjat veteen ja annan mieluiten maustua jääkaapissa tunnin verran. Veteen voi lisätä myös yrttejä. Basilika, minttu, rosmariini ja laventeli toimivat hyvin hedelmien lisänä vedessä. Kokeile esimerkiksi mansikka-basilika-yhdistelmää tai meloni-minttua. Tai mikä ettei eksoottisempi mango-korianterivesi maistuisi myös hyvältä! Tällaisen maustetun veden ottaa yhtä lailla mukaansa helposti.

 

Vettä tulisi juoda pitkin päivää, aamu- ja päivävoittoisesti. Erityisesti vettä tulisi nauttia aterioiden välillä. Mikäli aterioiden yhteydessä juo paljon, saattaa tämä laimentaa ruuansulatusentsyymejä ja hankaloittaa ruuan pilkkoutumista suolistossa. Saattaapa vedenjuonti myös auttaa painonhallinnassa, sillä se poistaa osin nälän tunnetta ja edistää aineenvaihduntaa.

Nestettä on mahdollista saada myös ruuasta, erityisesti raakaravinnosta eli kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Tomaatti, kurkku, marjat, vesimeloni ja ananas ovat esimerkkejä nestepitoisista kasviksista. ViaEscan ruokavaliota noudattamalla tiedätkin sen jo sisältävän paljon kasviksia, hedelmiä ja marjoja ylipäätään. Nesteen määrä nousee siis hieman silläkin tavalla. Myös suolan määrä on todennäköisesti vähäinen aikaisempaan verrattuna ja tällöin nesteen tarve ei lisäännyt sitä kautta.

Haaste: Nyt haluaisimme sinun huolehtivan, että olet iltaan mennessä juonut 2 litraa vettä. Miltä se määrä tuntuu? Onko olosi tällaisen päivän jälkeen erilainen kuin aiemmin?
Jos määrä ei toteudu, mistä tämä johtuu? Joudutko juomaan illan päätteeksi paljon vettä? Onko veden juonti päivän aikana ollut liian niukkaa?