ViaEscan elokuu


ViaEscan elokuu

Olet todennäköisesti jo viettänyt lomasi ja arki on alkanut töiden ja rutiinien muodossa.  Rutiinit voivat tuntua ahdistaviltakin loman jälkeen, mutta usko pois, ne ovat lopulta hyvästä.

Myös ruokailutottumuksissa rutiinit ovat usein juuri niitä perusasioita, jotka luovat ruokavalion rungon ja rytmittävät arkea. Näihin kuuluu muun muassa lounaat arkisin työpäivinä. Monella on valitettavasti tapana syödä niukka aamiainen, mikä puolestaan johtaa siihen, että lounaalla syödään liian iso annos raskasta ruokaa ja tämän myötä vireystaso ja samalla työteho laskevat. Kun päivän aikana syö kevyesti, mutta riittävän usein (aamiainen, lounas, välipala), säilyy vireystaso korkeana läpi päivän.  Usein hyvä valinta lounaaksi arkena onkin runsas salaatti, joka kuitenkin jättää olon sopivan kylläiseksi. Miten koota salaatti niin, että se täyttää riittävästi, mutta jättää hyvän ja kevyen olon sekä on sopivan kokoinen juuri minulle? Tässä muutama vinkki:

  • Älä pihtaile vihreissä kasviksissa: salaatin pohjana on hyvä käyttää vihreää salaattia. Mitä tummemman vihreää käytät, sen ravinteikkaampaa se on (esim. pinaatti, lehtikaali, rucola, mangoldi).
  • Vaihtele proteiininlähdettä. Kana ei ole ainoa tapa lisätä proteiinia salaattiin. Käytä välillä vaikka katkarapuja, lohta, tonnikalaa, raejuustoa, kananmunaa tai vaikka kikherneitä.
  • Huolehdi, että salaatissasi on riittävästi väriä! Ravintoloiden salaattipöydistä on helppo lisätä vihersalaatin sekaan monenlaista kasvista. Muista siis retiisit, porkkana, maissi, punasipuli, tomaatti, punajuuri ym. maistuvat kasvikset. Näitäkin voit lisätä huoletta lautasellesi.
  • Sopiva määrä hyvälaatuista rasvaa pitää aivosi käynnissä työpäivän aikana. Höystä salaattisi hyvälaatuisella öljyllä, siemenillä tai pähkinöillä. Rasvat sisältävät paljon energiaa, joten 1 tl öljyä ja 1 rkl siemeniä todennäköisesti riittää, jos olet pienikokoinen nainen. Isompikokoinen mies voi toki lisätä enemmän.
  • Korvaa valmis kastike ym. öljytilkalla tai vaikkapa kevyellä juguttikastikkeella. Myös sitruunanmehu tai omenaviinietikka ovat hyviä salaatin maustajia.
  • Yksi tärkkelyksen lähde salaatin lisäksi riittää. Jos valitsit leivän, voit hyvin jättää pastan tai riisin väliin. Jos olet isokokoinen mies, voit toki syödä enemmän.

Iloa ja energiaa arkeen! ViaEsca-tiimi