80/20-sääntö


80/20-säännöllä tarkoitetaan sitä, että 80% syömisestä olisi terveellistä ja laadukasta. Tällöin loput 20% voi olla epäterveellistäkin, tai ainakin heikkolaatuisempaa. Tämän säännön ajattelu ja sisäistäminen on osa tietoista syömistä. Kun tiedät, että 80-prosenttisesti oikein syöminen riittää, on se helpompi toteuttaa. Onhan sinulla tällöin 20% varaa syödä repostellen. Edes painoa pudotettaessa ei siis tarvitse onnistua 100-prosenttisesti eikä tehdä 100-prosenttisesti oikeita valintoja. Aika huojentavaa, eikö?

80 % on toki enemmän kuin 20% , joten kyllä siihen joutuu keskittymään. Siihen liittyviä hyviä ruokailutottumuksia ja ajatuksia olet lukenut muista kirjoituksista. Keskitytään nyt siis näiden kahden tasapainoon ja siihen mitä se 20% voisi olla.

Miten sinun 80/20-sääntösi voisi toteutua? Haluatko syödä lauantaisin herkutellen ja viiniä juoden? Haluatko juoda joka päivä täyteläisen maitokahvin ja syödä sen kanssa pari suklaapalaa? Haluatko juhlia kaverisi synttäreitä viikonloppuna pidemmän kaavan mukaan? Halutatko käydä parina iltana viikossa oluella työpäivän päätteeksi ja syödä perjantaisin pizzan päivälliseksi? Kaikki nämä tavat ovat yhtä hyviä esimerkkejä 20% osuudesta.

On monta tapaa noudattaa sääntöä. Joinain viikkoina 20% saattaa muodostua 30%:ksi ja joinain viikkoina pienentyä 10 prosentin osuuteen. Pääasia, että NOIN 80-prosenttisesti syöt hyvien periaatteiden mukaisesti. Tällöin syömisen hallinta ja tavoitteet eivät karkaa liian kauaksi. Ja se on silloin riittävän hyvin.ViaEscan aloitusmatkalla annamme sinulle ylimääräiset 500 kaloria/ viikko, ns. ”naughty calories”. Voit käyttää ne miten haluat. Muutamaan lasilliseen viiniä, muutamaan olueen, kahteen suklaapatukkaan tms. Mikä sinulle sitten tuottaakin iloa. Elämä ei saa olla pelkkiä hyviä valintoja, vaan repsahduksille ja mieliteoille tulee joskus antaa tilaa. Jopa kannustan siihen! Älä anna niille kuitenkaan valtaa. Jos totutat itsesi juomaan rasvaisen laten makusiirapilla joka päivä, on tälle mieliteolle jo annettu valta. Opettele tässä tapauksessa esimerkiksi jättämään makusiirappi pois ja vaihtamaan silloin tällöin maito vähärasvaisempaan. Tai juo kyseinen latte vain pari kertaa viikossa.

Toivon myös, että esimerkiksi makeat kalorit tulisi nautittua aterian yhteydessä, sillä silloin ne eivät vaikuta yhtä rajusti verensokeriin eivätkä sekoita hyvää ateriarytmiäsi. Yritä siis säilyttää ateriarytmisi myös viikonloppuina, vaikka ne muuten olisivat heikko kohta aterioinnin suhteen.