Aineenvaihdunta


Haluan ensimmäiseksi korjata virheen, jonka moni tekee puhuttaessa aineenvaihdunnasta. Suoliston toiminta ja aineenvaihdunta eivät ole synonyymeja. Aineenvaihdunta on paljon muutakin. Aineenvaihdunta eli metabolia on biologinen prosessi, jossa keho muokkaa ravintoaineita ja ottaa niistä itselleen energiaa ja rakennusaineita.

Keuhkojen ja sydämen toiminta kuuluu perusaineenvaihduntaan, joka on käynnissä koko ajan. Vuorokautisesta kokonaisenergiankulutuksesta noin 60-70 prosenttia on perusaineenvaihduntaa. Kehosi kuluttaa sen, vaikka makaisit sohvalla paikallasi tekemättä mitään vuorokauden ympäri.

Aineenvaihdunta on suurelta osin kiinni geeneistä, hormoneista, sukupuolesta ja iästä, mutta on mahdollista vaikuttaa sen toimintaan myös itse. Seuraavin keinoin voit vaikuttaa aineenvaihduntasi lisäämiseen:

  1. Ruokailu: Syö säännöllisin väliajoin, noin kolmen tunnin välein. Syö ravinteikasta ruokaa, joka takaa riittävän vitamiinien saannin. Pidä huolta riittävästä proteiinien saannista. Proteiinit ovat lihaksien rakennusainetta ja lihakset polttavat paljon energiaa.
  2. Juominen: Juo riittävästi vettä päivän aikana. Noin kaksi litraa vettä päivässä pitää huolta hyvästä nestetasapainosta. Nestehukka nimittäin hidastaa aineenvaihduntaa.
  3. Liikunta: Liiku päivittäin. Sekä arkiliikunta että tavoitteellisempi urheilu kuluttavat energiaa ja näin ollen pitävät yllä hyvää aineenvaihduntaa. Mitä rankempi treeni sitä enemmän keho kuluttaa levossa treenin jälkeenkin.
  4. Uni: Nuku riittävästi. Riittävä ja laadukas uni edesauttaa hyvää hormonitoimintaa ja täten myös hyvää aineenvaihduntaa. Tällöin liika väsymys ei myöskään häiritse itsekuria syömisen suhteen tai sekoita näläntunnetta.

On normaalia, että ikääntyessä aineenvaihdunta hidastuu. Tämä johtuu mm. kehonkoostumuksen muuttumisesta. Rasvan määrä kehossa kasvaa ja lihasmassa vähenee. (Perusaineenvaihdunta voi hidastua myös patologisista syistä, kuten kilpirauhasen vajaatoiminnan tai Alzheimerin taudin takia.) Tällöin on siis entistä tärkeämpää, että proteiinin saannista huolehditaan, jotta lihakset saavat rakennusaineita. On myös tärkeää harrastaa liikuntaa, joka kuormittaa isoja lihaksia. Tällaista on esimerkiksi kuntosaliharjoittelu. Aineenvaihdunnalle hyvä liikuntamuoto on myös jooga. Jooga auttaa hengitysharjoituksilla ja erilaisilla syvävenyttävillä, lihaksia kuormittavilla ja rentouttavilla harjoitteilla hapen- ja ravinteidenkulkua elimistössä. Tutkimusten mukaan veteraaniurheilijoilla on ollut perusaineenvaihdunta lähes samalla tasolla kuin nuoremmillakin.

Hidastunut aineenvaihdunta siis ei ole lopullinen olotila eikä se estä laihduttamista, se korkeintaan hidastaa sitä.