Alkoholin monet puolet


Kukapa ei rakastaisi juoda joskus lasillista hyvää punaviiniä maukkaan aterian kanssa tai nostaa samppanjalasillista tärkeän tapahtuman kunniaksi. Minä ainakin haluan! Varmasti olet myös tuntenut kuinka monella eri tavalla alkoholi vaikuttaa kehossasi. Sen nauttiminen saattaa jopa edesauttaa terveyttä ja tuoda uusia makuelämyksiä, nautintoja. Otan silti esiin asian, jota ei voi sivuuttaa liittyen painonhallintaan ja syömisen hallintaan.

Puhtaasti painonhallintaa ajatellen alkoholi tuo runsaasti energiaa, turhaa energiaa. Esimerkkeinä 1 tuopillinen olutta sisältää saman verran kaloreita kuin viipale pizzaa. Yksi pieni lasillinen viiniä puolestaan saman verran kuin yksi banaani tai iso omena. Kun puhutaan isommista määristä, kuten puolikkaasta pullosta viiniä, voidaan jo puhua yhden aterian kokoisesta määrästä kaloreita.

Alkoholi lisää yleensä ruokahalua ja vähentää itsekuria syömisen suhteen. Tämän tekee jo hyvin pienikin määrä alkoholia. Tietoinen syöminen muuttuu hallitsemattomaksi ja ruoka-ajat epäsäännöllistyvät. Ruoka-annnokset helposti kasvavat eikä terveellisyys ole enää pääosassa laadun suhteen. On myös vaikeampi päästä takaisin ”ruotuun” runsaan alkoholinkäytön jälkeen. Tämän myötä myös liikunta yleensä vähenee tai estyy. Haittavaikutukset tavallaan kertaantuvat. Myös unen laatu heikkenee ja väsymys kasvaa.

Alkoholia polttaessaan keho ei pysty polttamaan energiaksi muita energiaravintoaineita kuten rasvaa. Keho valmistautuu polttamaan alkoholia sitä mukaa, kun sitä tulee. Tämä puolestaan johtaa siihen, että ajan myötä koko aineenvaihdunta hidastuu. Alkoholin tuottama energia kerääntyy rasvakudokseksi vyötäröllle. Tähän kun lisää sen turvottavan vaikutuksen diureettina (nesteenpoistajana), on kaikin puolin turpea olemus taattu. Alkoholin ohella tulisikin juoda aina runsaasti vettä, jotta nestetasapaino säilyisi.

Suositusten mukaan alkoholin tuottama energiamäärä saisi olla enintään viisi prosenttia päivän kokonaisenergiasta. Tämä tarkoittaa 1-2 annosta alkoholia. Painonpudottajilla tämäkin määrä on siis liikaa. Ja naisten kohdalla jo yksi annos alkoholia päivässä saattaa nostaa rintasyöpäriskiä.

Niin hyvältä kuin hyvä viini siis välillä maistuukin, kehotan ehdottomasti jättämään sen juonnin erityisiin juhlapäiviin! Silloin nauti siitä hyvällä omalla tunnolla, makustellen. Ja pidä määrä pienenä :)