Arkiliikunta kunniaan


Oletko aiemmin käyttänyt aktiviteetti- tai askelmittaria? Jos olet, olet todennäköisesti jo huomannut, että askelia kertyy ja kaloreita palaa aika lailla ihan vain arkiaskareissa. Eräs eläkkeellä oleva testiryhmäläisemme totesi, että aktiviteettimäärä ja kulutetut kalorit nousivat yhtäkkiä hurjasti kun pienet lapsenlapset olivat hoidossa. Tuli huomaamatta liikuttua lasten tahtiin. Edes normiarkena tehdyt pyöräilyt ja jumpat eivät nostaneet aktiviteettia samalle tasolle!

Sanoisinkin, että arkiliikunta ja kävely ovat aliarvostettuja liikunnan lajeja. Ja toisaalta haluaisin suositella kaikkien käyttävän aktiviteettimittaria jossain vaiheessa elämäänsä! Se on silmiä avaavaa. Eräskin painonhallintaryhmäläiseni totesi, että mittarin hankittuaan hänen kävelylenkkinsä pitenivät puolella tunnilla. Hän huomasi, että normaali puolen tunnin kävely muun hyvin vähäisen arkiaktiviteetin lomassa ei riittänytkään kuntoiluksi. Ja toisaalta kääntäen, usein arkiliikunta on jopa hyödyllisempää ja energiaa kokonaisuudessaan kuluttavampaa kuin 2-3 kertaa viikossa tehty salitreeni. Voisiko tästä siis ajatella, että se on myös terveellisempää ja painonpudotusta paremmin tukevaa? Ehkä.

Eipä sillä, etteikö kaikki liikunta olisi terveydelle ja painonpudotukselle edullista. Mutta arkiliikunta pitää paremmin aineenvaihdunnan liikkeessä koko ajan sekä kuluttaa energiaa tasaisesti. Kun liikkuu arkena runsaasti- kävelee rappuset, kävelee kauppaan, siivoaa, tekee puutarhatöitä ym.- ja treenaa tämän lisäksi sen 2-3 kertaa viikossa nostaen enemmän sykettä, on kasassa jo todella hyvä kokonaisuus! Kannustamme liikkumaan monipuolisesti! ”Pelkkä” kävelylenkki työpäivän päätteeksi ei ole löysäilyä, vaan ehdottoman hyvä juttu!