Dieetit vs. pysyvä painonhallinta


Oletko kokeillut  lentoemäntädieettiä? Karppausta? Cambridge-dieettiä? Pussikeittodieettiä? Miksi ne toimivat usein vain hetkellisesti? Usein dieetin jälkeen paino nousee ainakin osittain takaisin. Tällainen jojottelu on terveydelle vaarallista. Miten pudottaa painoa maltillisesti kohti pysyvää painonhallintaa?

Dieeteillä on harvemmin kyetty pysyvään painonpudotukseen. Tämä johtuu suurimmalta osin siitä, että dieettiruokavaliot on vedetty niin tiukoiksi, että dieetin loputtua on vaikea palata normaaliin ruokavalioon. Tai ylipäätään hahmottaa mikä se normaali ruokavalio voisi olla. On myös vaikea jatkaa dieettiruokavaliolla, koska se on ollut niin tiukka, ettei sellaista pysty noudattamaan pidempää aikaa. Todella niukalla kalorinsaannilla ja pitkäaikaisella tiukalla dieetillä saattaa jopa saada pahoja haittavaikutuksia. Näistä esimerkkinä kilpirauhasen vajaatoiminta.

Elimistö saattaa myös joutua ns. säästöliekille. Tällöin elimistön aineenvaihdunta joutuu sopeutumaan energiavajeen aiheuttamaan matalampaan kulutukseen. Tästä syystä vähennämme ViaEscan painonpudottajilta vain 500 kaloria päivässä, ei yhtään enempää. Emme myöskään anna kenellekään alle 1500 kalorin ruokavaliota. Emme halua liian nopeaa painonpudotusta, sillä silloin säästöliekki saattaa hidastaa ja jopa vaikeuttaa painonlaskua. Tätä suurempi kalorivaje myös todennäköisesti vaikeuttaisi saamasta riittävää määrää hyviä ravintoaineita ja lihaksien hyvinvointi kärsisi. Ja tätä kautta myös energiankulutus vähenee. Monimutkaista? Säästöliekkiä ei kannata sen enempää miettiä, mutta kannattaa noudattaa ruokavaliota, jota pystyy noudattamaan pidempään, joka antaa pysyviä ratkaisuja ruokailutottumusten muutokseen ja motivoi jatkamaan samalla linjalla eteenpäin. Meidän tavoitteenamme on myös auttaa sinua palauttamaan energiansaantisi painonpudotuksen jälkeen oikealle tasolle. Tämä tapahtuu lisäämällä takaisin ne pudotetut 500 kaloria. Ja taas niin, että energiaravintoaineiden keskinäinen tasapaino säilyy.

Jatka siis hyvällä mielin matkaa! Olet vasta pysyvään painonhallintaan johtavan matkasi alussa. Makustele uusia ateriavaihtoehtoja ja ota uusia tapoja käyttöösi.