Energiaravintoaineiden keskinäinen tasapaino on tärkeää


Ravinnosta saadaan energiaa hiilihydraattien, rasvojen, proteiinien ja alkoholin muodossa. Virallisten ravitsemussuositusten mukaan ihmisen olisi hyvä saada päivittäisestä energiastaan 45-60 % hiilihydraateista, 25-40 % rasvoista ja 10-20 % proteiineista. Näissä suosituksissa on tärkeää huomioida, että energiaravintoaineiden saanti on osin toisistaan riippuvaista. Esimerkiksi niukka rasvojen saanti ei saisi johtaa runsaaseen sokerin ja vähäkuituisten hiilihydraattien saannin lisääntymiseen.

Pääasiallisia energianlähteitä siis näyttävät olevan hiilihydraatit (4kcal/g) ja rasvat (9kcal/g). Proteiinit (4kcal/g) tulee nähdä ennen kaikkea elimistön rakennusaineena ja verensokerin tasaajana, pienessä määrin myös energianlähteenä. Alkoholi (7kcal/g) on runsasenerginen, mutta toisaalta aika turha energianluovuttaja.

Tänä päivänä puhutaan paljon energiaravintoaineiden tasapainosta, etenkin proteiinien ja hiilihydraattien saannista suhteessa toisiinsa. Paljonko ihminen tarvitsee proteiinia? Olen huomannut erityisesti naisten ruokavaliosta puuttuvan usein riittävästi proteiinia. Miehillä proteiinin saanti saattaa puolestaan olla liiallista. Sopiva määrä olisi noin 0,8-1,5 grammaa painokiloa kohti. Jos harrastat jotain voimalajia tai yrität tiputtaa painoa, tarvitset todennäköisesti enemmän proteiinia kuin esimerkiksi kevyen työn tekijä jonka harrastuksiin kuuluu lähinnä kirjojen lukeminen. Runsaammalla proteiinin saannilla turvataan lihasmassan säilyminen ja saavutetaan kylläisempi olo. Proteiineilla ei ole glykeemistä kuormaa, eli ne eivät vaikuta yhtä kohtalokkaasti verensokeriin kuin hiilihydraatit. Täten voidaan tosiaan puhua rakennusaineesta (lihassolut, uusiutuva kudos, iho..) ja onkin elintärkeää, että esimerkiksi urheilija saa riittävästi proteiinia urheilusuorituksen jälkeen.


On silti elintärkeää saada myös hiilihydraatteja ja rasvoja. Ilman hiilihydraatteja ei tapahdu proteiinisynteesiä (tarkoittaa suunnilleen samaa kuin lihaskasvu). Myös rasvojen täydellinen hajoaminen vaatii hiilihydraatteja. Rasvoja ihminen puolestaan tarvitsee mm. hermoston toimintaan ja hormonien muodostamiseen. Rasvojen kohdalla tulee lisäksi ottaa huomioon myös rasvojen laatu, on tärkeää saada riittävä määrä välttämättömiä rasvahappoja oikeassa suhteessa päivittäin. Rasvojen kohdalla on kuitenkin aina otettava huomioon myös niiden sopiva päivittäinen määrä, sillä ne tuottavat enemmän energiaa kuin muut energiaravintoaineet. Syömällä liikaa rasvaa, olkoonkin avokadon, oliiviöljyn ja pähkinöiden muodossa, lihot varmasti.

Miten koota päivittäinen ruokavalio niin, että siitä saisi kaikkia energiaravintoaineita sopivassa suhteessa ja niin, että se tukisi pysyvää painonhallintaa? ViaEscan ruokavalio on koostettu siten, että tasapaino energiaravintoaineiden välillä toteutuu päivä- ja viikkotasolla. Oli energiantarpeesi sitten 1500 tai 2700 kaloria, takaavat ateriamme riittävät energiavarastot tasapainoisesti ja pysyvää painonpudotusta edistäen.