Eri ravintoaineiden terveysvaikutukset


Syömällä riittävästi proteiinia, rasvoja ja hiilihydraatteja saat  riittävästi energiaa. Valitsemalla kuitupitoiset ja ravinteikkaat ruoka-aineet pystyt tämän lisäksi vaikuttamaan suolistosi toimintaan, immuniteettiisi ja terveydentilaasi yleisesti. Miten tämä tapahtuu?

ViaEscan aterioissa on päivittäin otettu huomioon, ei pelkästään energiaravintoaineiden tasapainoinen jakaantuminen, vaan myös monien hivenravintoaineiden riittävä saanti.

  • Kalsiumin saantia varmistellaan esimerkiksi päivittäin nautitulla jollain hapanmaitotuotteella ja runsaalla kasvisten määrällä
  • C-vitamiinin saanti taataan tarjoamalla joka päivä hedelmiä ja/tai marjoja sekä tuoreita kasviksia, kuten paprikaa
  • Foolihappoa saat mm. vihreistä kasviksista, persiljasta, täysjyväviljasta, marjoista, kukkakaalista ja mustikoista
  • Sinkkiä saat mm. pinaatista, parsakaalista, seesaminsiemenistä ja täysjyväviljasta

Tässä esimerkkejä ruokavaliossamme huomioon otetuista asioista.

  • Rasvahappojen laatu on ruokavaliossamme hyvä ja pääpiirteittäin kaikki rasvat ovat pehmeitä rasvoja. Melkeinpä joka päivä ruokavaliossa on pähkinöitä, avokadoa tai kalaa. Näiden avulla on mahdollista vaikuttaa mm. veren rasvahappoarvoihin.
  • Proteiinit ovat myös hyvälaatuisia ja helposti sulavia. Osa proteiinista tulee maitotuotteista.
  • Emme ole myöskään halunneet tiputtaa ruokavaliosta leipää pois (edes vähäkalorisimmista menuista), vaikka näin monessa tämän päivän dieetissä tehdäänkin. Tämä siksi, että emme halua olla ehdottomia ja toisaalta leipä tuo ruokavalioon paljon kuituja. Pidetään sen määrä kuitenkin omaan energiatarpeeseesi nähden sopivana. Kuituja saat tämän lisäksi monista kasviksista, marjoista ja hedelmistä.

On tilanteita, jolloin joudut ottamaan lisäravinteita purkista, mutta me haluamme uskoa, että saat suurimman osan tarvitsemistasi vitamiineista ja hivenaineista ruokavaliostamme. D-vitamiinin saatat silti joutua ottamaan purkista.  Voit lukea alta linkin, jossa kerrotaan lisää D-vitamiinin saannista.

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=dlk01044