Glykeeminen kuorma


Glykeeminen indeksi ja glykeeminen kuorma ovat termejä, jotka viittaavat verensokeriin ja ovat ehdottoman tärkeitä ymmärtää, kun puhutaan painonpudotuksesta.

Glykeeminen indeksi kertoo kuinka nopeasti erilaiset hiilihydraatit imeytyvät suolistosta vereen. Ne kertovat myös kuinka paljon ne kohottavat verensokeria. Glykeeminen kuorma puolestaan kertoo myös hiilihydraattien määrästä ja laadusta. Se lasketaan kertomalla ateriassa käytetyn hiilihydraatin glykeeminen indeksi kyseisten hiilihydraattien määrällä.

Mitä pienempi kuorma on, sen pienempi on sen vaikutus verensokeriin. Aterian glykeeminen kuorma saattaa olla pieni, vaikka se sisältäisi valkoista pastaa, jolla on korkea glykeeminen indeksi. Tämä vain edellyttää, että valkoista pastaa on vain vähän ja ateria sisältää ennen kaikkea muita ravintoaineita, kuten kasviksia, proteiinia ja rasvaa.

ViaEsca-aterioissa on otettu glykeeminen kuorma huomioon. Ei pelkästään painonhallintasyistä, vaan myös siitä syystä, että riittävän alhaisella glykeemisellä kuormalla taataan verensokerin tasainen nousu pitkin päivää ja tämän myötä energisyys säilyy koko päivän.

Se miksi glykeeminen kuorma on hyvä ottaa huomioon painonhallintaa ajatellen, on se että mitä vähemmän se vaikuttaa verensokeriin, sen parempi. Kylläisyys säilyy pidempään eikä nälkä muodostu hallitsemattomaksi. Elimistöllä on myös tapa varastoida liika hiilihydraattimäärä rasvakudokseen. Kyllä, siellä on valitettavasti aina tilaa, jos sokeria ei tarvita enää nostamaan verensokeria tai maksaan varastosokeriksi.

Mistä tietää onko joku hiilihydraatti glykeemiseltä indeksiltään korkea vai matala? Esimerkiksi selailemalla erilaisia taulukoita. On myös hyvä muistaa, että glykeeminen indeksi nousee mitä enemmän ruokaa käsittelee. Täten keitetyllä porkkanalla on korkeampi glykeeminen indeksi kuin tuoreella porkkanalla. Tästäkin syystä on hyvä syödä paljon tuoreita kasviksia. Yksi tapa välttää liian korkeaa glykeemistä kuormaa aterialla on puolestaan aina huolehtia siitä, että ateria sisältää proteiinia, rasvoja (joilla ei ole glykeemistä indeksiä ollenkaan) sekä jotain tuoretta. Nämä elementit hidastavat hiilihydraattien imeytymistä.

Yksi esimerkkitaulukko:
http://www.keittotaito.com/gi-taulukko.html