Kaloripitoiset juomat


Oletko ikinä miettinyt kuinka paljon kaloreita saat juomalla? Virvoitusjuomat, mehut, maitokahvit ja alkoholijuomat tuovat yllättäen paljon ylimääräisiä kaloreita päivän kokonaiskalorimäärään. Jo yhden mehulasillisen ja yhden maitokahvin poisjättämisellä vähennät kalorinsaantiasi noin 150 kaloria.

Mehujen viidakko on kaupassa melkoinen, kuten aiemmin oli jo puhetta. Energian puolesta näissä kaikissa on aika paljon kaloreita. Terveellisyyden puolesta erot ovat suuret. Juomiin lisätty makeutusmäärä ja –muoto ratkaisevat. Sama pätee virvoitusjuomien kohdalla. Niitä emme kuitenkaan suosittele juotavaksi ollenkaan. Laske joskus kuinka paljon mehua tai limsaa juot päivässä. Jos juot esimerkiksi pienen lasillisen tuoremehua (1.5 dl) aamuisin, tämä on todennäköisesti ihan sopiva määrä ruokavaliossasi. Mutta jos huomaat juovasi pari kolme lasillista päivän mittaan, kertyy tästä jo huomattava määrä kaloreita ja turhaa energiaa. Joskus naisasiakkaani ihmettelevät kun paino ei tipu, vaikka he juovat paljon terveysmehuja ja –smoothieita. Tällöin on syynä usein juomien sisältämä suuri kalorimäärä. Kaikella rajansa siis.

Täyteläiset maitokahvit ovat toinen helposti kaloreita kerryttävä juomalaji. Monelle iltapäivän latte kuuluu työpäivään. Ihana nautinto, mutta sisältää ehkä 100-150 kalorin verran energiaa. Yhtä paljon kuin purkki maitorahkaa, tai täysjyväleipä, pari viipaletta juustoa ja kourallinen kasviksia. Ja täyttävyys sekä vaikutus verensokeriin on taatusti eri luokkaa. Ehkä kannattaisi säästää tämä herkku joihinkin tiettyihin herkkupäiviin? Tai ainakin vaihtaa latte cappuccinoon tai espressoon. Kaakao, glögi ym. tosi sokeripitoiset juomat kannattaa jättää muutamaan herkkupäivään vuodessa.Alkoholin monista puolista kirjoitan toisella kertaa, mutta on selvää, että alkoholi tuo ylimääräisiä, turhia kaloreita. Alkoholi tuottaa 7 kaloria grammaa kohti. Vaikeasti ymmärrettävissä, mutta ehkä muutama esimerkki avaa paremmin silmiä. Annos (12 cl) valkoviiniä tuottaa noin 100 kaloria, pullollinen keskiolutta (33cl) 120 kaloria ja annos viskiä (4 cl) 100 kaloria.

Sokerittomien light-juomien juomista emme myöskään suosittele, sillä niiden sisältämät keinomakeutusaineet saattavat sekoittaa kehon sokeriaineenvaihduntaa ja osa niistä ei hajoa ruuansulatuksessa. Fruktoosilla eli hedelmäsokerilla makeutetuista juomista on tutkimuksia, että ne eivät aiheuta kylläisyyttä samalla tavalla kuin sokeripitoiset juomat. Täten siis ne jättävät helposti nälän tunteen, nostaen kuitenkin verensokeria, eivätkä ole myöskään suositeltavia.

Nyrkkisääntönä voisi sanoa, että pidä hiukan lukua minkä verran juot runsasenergisiä juomia ja jos juot, ajoita niiden juominen aterian yhteyteen. Tällöin niiden vaikutus verensokeriin ei ole niin suuri.