Kasvisten merkitys ruokavaliossa


Miksi kasvisten terveellisyydestä ja tarpeellisuudesta kohistaan aina niin paljon? Pitäisikö vaihtaa liharuuat porkkanaan ja tomaattiin? Mitä muita kasviksia sitä onkaan? Miten lisätä erilaisia kasviksia maistuvasti aterioihin?

Viralliset ravitsemussuositukset suosittelevat kasvisten, hedelmien ja marjojen määräksi päivittäin vähintään puoli kiloa. Heitän teille haasteen syödä kasviksia päivittäin 800-1000g! Tämän määrän syömällä huomaat muuten muutoksen olossasi! Mutta miten saisi helposti syötyä tuollaisen määrän? ViaEsca-päiväohjelmien myötä saat päivittäin tuon määrän kasviksia. Enkä usko, että niiden syöminen tuntuu mitenkään vaikealta.

Kuvassa yhteensä yli 3 kg kasviksia.

Osa päivittäisistä kasviksista kannattaa ehdottomasti syödä kypsentämättöminä. Tämä takaa suuremman vitamiinimäärän sekä aterialle pienemmän glykeemisen kuorman. Tämän myötä puolestaan verensokeri nousee tasaisemmin eikä pääse heilahtamaan liian ylös nopeasti. Mitä pidempään kasviksia kypsytetään, sen korkeammaksi niiden glykeeminen indeksi nousee.

Kasviksia on sekä kuitupitoisia että vesipitoisia. Näitä molempia tarvitaan, mutta toki kuitupitoisia kannattaa aina sisällyttää ruokavalioon päivittäin, sillä ne sananmukaisesti huolehtivat osittaisesta kuidunsaannista viljatuotteiden ohella. Kasvisten, hedelmien ja  marjojen sisältämä kuitu on vesiliukoista, joka geeliytyy elimistössä ja hidastaa mahalaukun tyhjenemistä ja ruuan imeytymistä. Näin ollen nälkä pysyy loitolla pidempään. Kuitu myös edistää vatsan toimintaa. Kasvikset ovat kaloripitoisuudeltaan vähäisiä ja niiden avulla buustaat itseesi vitamiineja sekä kivennäisaineita. Kaiken syömisen arvoisia siis!

Smoothiet tulevat tutuksi aloitusmatkamme aikana ja ne ovat yksi helppo tapa lisätä kasviksia, hedelmiä tai marjoja ruokavalioon. Vihersmoothie antaa esimerkin vihreiden kasvisten uudenlaisesta käytöstä. Vihreät kasvikset muodostavatkin superviisikon ravinteikkaimpien vihannesten joukossa. Näitä ovat Ruotsin elintarvikeviraston analyysin mukaan pinaatti, nokkonen, parsakaali, vihreä papu ja herne. Lisää rohkeasti eri tavoin vihreitä kasviksia ruokavalioosi! Syömällä esimerkiksi parsakaalia lounaan yhteydessä, herneitä päivällisen yhteydessä ja lisäämällä pinaattia tai rucolaa välipalasmoothieen tai aamiaismunakkaan seuraksi, saat huiman annoksen vihreää elinvoimaa!

Toivomme, että saat uusia ideoita kasvisten käyttöön aterioidemme myötä. Pääset aloitusmatkan aikana kokeilemaan myös erilaisia kasvisruokia.