Nukkumalla saat painon putoamaan?


Uskoisitko, että hyvä uni on iso osa painonhallintaa? Unen yhteyttä syömiseen ja painonhallintaan on tutkittu enemmän vasta kymmenen viime vuoden ajan. Tutkimuksissa on saatu näyttöä siitä, että yöunen pituus on yhteydessä ihmisen painoon. Lyhyt yöuni ennustaa korkeampaa painoindeksiä sekä aikuisilla että lapsilla.

Univaje heijastuu ruokailutottumuksiin ja altistaa lihomiselle. Myös muiden terveysriskien todennäköisyys kasvaa. Liian vähäinen yöuni ja siitä seuraava väsymys sekoittavat nälän tunteen ja saavat syömään tarvetta enemmän. Tämä johtuu siitä, että univaje vaikuttaa elimistössä ruokahalua säätelevien hormonien toimintaan. Tällöin etenkin iltapäivän ja illan tunnit ovat riskialttiita napostelun ja ahmimisen kannalta. On tutkittu, että erityisesti syvän unen vaje lihottaa. Syvää unta nukutaan yleensä alkuyöstä.


Unta ja nukahtamista voi parantaa monella keinolla, kuten ärsykkeiden poistaminen makuuhuoneesta, illan rauhoittaminen jne. Keskitymme nyt kuitenkin siihen, mitä voisit tehdä tämän suhteen ruokavaliolla ja ravintoaineiden valinnalla.

Kokeile:

  • Kaurapuuroa illalla ennen nukkumaan menoa. Kaurapuuro sisältää tryptofaania, joka lisää serotoniinin eritystä. Tämä puolestaan auttaa nukahtamaan.
  • Syödä iltaisin magnesiumia sisältäviä ruoka-aineita. Magnesium auttaa nukahtamaan ja parantaa unen laatua. Auringonkukan siemenet, seesaminsiemenet, kaurahiutaleet, ruis, pinaatti ja banaani sisältävät paljon magnesiumia.
  • Myös kalsiumilla on rauhoittava vaikutus. Jugurtti, rahka tai raejuusto iltapalan yhteydessä voisi olla hyvä valinta.
Pääset kokeilemaan näitä kaikkia aloitusmatkamme aikana.

Näitä tärkeämpää on pitää kiinni perusasioista. Tämä tarkoittaa mm. säännöllistä ruokailurytmiä. Mitä säännöllisemmin syöt, sitä säännöllisemmäksi päivärytmisi muodostuu ja myös nukahtaminen helpottuu. On myös tärkeää, että syöt riittävästi ja oikeanlaisia aterioita pitkin päivää. Tällöin uni rauhoittuu, hormonitoiminta tasaantuu eikä nälkä vaivaa yöllä. Myös veden juonti on syytä ajoittaa suurelta osin aamuun ja päivään, jotta et joudu juoksemaan vessassa keskellä yötä.

Toivon sinulle paljon laadukasta unta! Unen määrästä ei kannata tinkiä, mikäli haluat voida hyvin ja pudottaa painoa.