Onko sallittua syödä välipala? Entä onko se tarpeellista?


On ja on! Syömällä järkevästi koostetun ja ajoitetun välipalan, saat pidettyä verensokerisi tasaisena ja olosi energisenä koko päivän. Näin vältät iltapäivän väsähdyksen ja hallitsemattoman nälän tunteen ennen päivällistä. Välipalan syöminen siis ennemminkin vähentää kuin lisää kaloreja päivääsi.

Mitä sinulle tarkoittaa välipala? Kiireessä syötyä banaania? Kahvikupillista ja leivosta? Teekupillista ja voileipää? Jugurttia? Välipalapatukkaa? Välipalatottumukset ovat usein totuttuja tapoja ja tarpeen mukaan niihin on mahdollista tehdä muutoksia. Pysyvien muutoksien tekeminen todennäköisesti vaatii toistoja ja itselle kulloinkin sopivan välipalavaihtoehdon hakemista. Tarjoammekin erilaisia, terveellisesti koostettuja välipalavaihtoehtoja. Myös välipalan koolla ja koostumuksella on merkitystä. On selvää, että kahvi ja leivos ei ole yhtä terveellinen vaihtoehto kuin esimerkiksi omena ja juustoruisleipä. Mutta aina ei ole myöskään tarpeellista syödä isoa voileipää ja paria hedelmää. Pienempikin välipala voi ajaa asiansa, etenkin jos kalorinkulutuksesi on vähäistä. Välipalankin koko tulee suhteuttaa päivän kokonaiskalorinkulutukseesi.

 

 

Välipalalla on myös toinen tarkoitus kuin täyttää vatsaa tai lisätä energiaa. Niitä se toki tekee, mutta välipalan syöminen iltapäivällä auttaa myös olemaan ahmimatta lounaalla. Kun tiedostaa, että kolmen tunnin sisään on tulossa lisää syötävää, ei ole tarvetta syödä itseään ähkyyn lounaalla. Välipalan syömällä vähennät myös tarvetta naposteluun ennen päivällistä. Ruokakauppareissu saattaa onnistua ilman heräteostoksia ja jaksat keskittyä päivällisen valmistukseen.

Välipalalla olisi hyvä olla saatavilla jotain proteiinipitoista sekä jotain kuitupitoista, jotta verensokerin nousu pysyy tasaisena. Välipala voi siitä huolimatta olla joskus myös pelkkä hedelmä. Tämä vain vaatii päivän muiden aterioiden koostumuksessa otettavan huomioon riittävän proteiini- ja energiamäärän.

Välipalan sisällyttäminen päiväohjelmaan ei kuitenkaan tarkoita, että napsit pieniä välipaloja pitkin päivää. On tarkoitus antaa suoliston ja elimistön levätä aterioiden välillä. Välipaloja sisällytetään ohjelmassamme 1 iltapäivään. Joskus voi olla tarpeen syödä toinenkin välipala, mutta tämä tulee kyseeseen mikäli urheilet paljon tai ateriarytmisi on jostain syystä poikkeava.

Smoothiet, luonnonjugurtti, rahka, hedelmät, tuorepuurot, täysjyväleivät, pähkinät ym. ovat ilman muuta suositeltavien välipalojen joukossa. Toivon, että koet hyvän olon tunteen lisäämällä päivääsi välipalan, tai että koet energisyyden lisääntyvän mikäli vaihdat välipalatottumuksiasi. ViaEscan välipalat on suunniteltu niin, että arkipäivinä ne on helposti mukaan otettavassa muodossa ja viikonloppuna saattaa välipala olla myös jotain siinä hetkessä valmistettavaa. Energisiä välipalahetkiä!