Proteiinien merkitys painonhallintaan ja jaksamiseen


Proteiinien syönnin eduista ja haitoista ovat varmasti kaikki kuulleet jotain. Itsekin otan ne esille aina luennoillani. Miksi?

Kaikkein yleisin tapaus on se, että ihmiset, eritoten naiset, syövät liian vähän proteiineja. (Kyllä, on myös miehiä, ja naisiakin, jotka syövät niitä liikaa) Jos halutaan tiputtaa painoa terveellisesti, jos halutaan huolehtia terveellisestä ikääntymisestä, jos halutaan pitää verensokeri tasaisena, jos halutaan treenata kaiken ikää - pitää huolehtia riittävästä proteiininsaannista!

Proteiinit ovat energiaravintoaineita, mutta ne tulisi nähdä ennen kaikkea elimistön rakentajina ja suoja-aineina. Niiden tehtävänä on muodostaa uusia kudoksia, muodostaa elimistön puolustajina tarvittavia vasta-aineita ja kuljettaa ravintoaineita. Proteiineista myös muodostetaan hormoneja ja entsyymeitä. Aika tarpeellisia, eikö vain?

Proteiinit muodostuvat aminohapoista, joita on 20 erilaista. Näistä 11 on välttämättömiä eli elimistö ei pysty itse niitä tuottamaan. Ne on saatava ruuasta. Helpoin tapa on saada ne eläinkunnan tuotteista, joissa on rikkain aminohappokoostumus. Kasvikunnan tuotteistakin ne on toki mahdollista saada, kunhan niitä syödään monipuolisesti. Soijapapu on kasvikunnan tuotteista tässä mielessä monipuolisin. ViaEscan tulevissa kasvisruokavalioissa on otettu huomioon riittävä proteiinin saanti. Täten se on helppo ja turvallinen tapa vaikka vain kokeilla kasvisruokavaliota.

Proteiinien tarve vaihtelee iän mukaan, mutta on keskimäärin 10-25% päivittäisestä energiatarpeesta, noin 1 gramma/painokilo. ViaEscan ruokavaliossa saat päivittäin 15-25% proteiinia päivittäisestä energiasta. Tämä määrä auttaa sinua pudottamaan painoasi terveellisesti, lihaksistasi ja jaksamisestasi huolehtien. Pääset myös testaamaan kasvikunnan proteiininlähteitä kuten kikherneitä, linssejä ja edamame-papuja.

 



Proteiinin riittävä saanti on säännöllisen ruokailurytmin ohella toinen tärkeä huomioonotettava seikka painonhallinnassa. Proteiinit eivät omaa glykeemistä indeksiä, eivätkä näin ollen nosta verensokeria yhtä dramaattisesti kuin hiilihydraatit. Sen sijaan ne nostavat verensokeria maltillisesti ja auttavat pysymään kylläisenä pidempään, ja niitä on saatava päivittäin.