Ravinto ja palautuminen


Säännöllinen ateriarytmi tehostaa palautumista

Ruuan vaikutuksesta palautumiseen puhutaan liian vähän. Tai kyllähän siitä puhutaan silloin, kun puhutaan urheilijan ravitsemuksesta ja palautumisesta. Mutta entä me muut? Olisi hyödyllistä miettiä, miten me kaikki voisimme paremmin palautua ihan tavallisista arjen haasteista kuten työstä ja sen kuormituksesta - sekä fyysisesti että henkisesti. 

Oletko mitannut palautumistasi sykevälivaihtelua mittaamalla esim. Firstbeatin avulla? Huomasit varmasti tuloksissasi päivä- ja tilannekohtaisia eroja. Mutta tiesitko, että syömällä säännöllisesti voit nopeuttaa palautumista jopa 40%? Tämän on todennut myös Firstbeatin hyvinvointiasiantuntija Jaakko Kotisaari kirjassa Palaudu ja vahvistu (Kaisa Jaakkola). Säännölliseen syömiseen ja sillä saavutettavaan energisempään oloon liittyvät huomiot nousevat myös ViaEscan yritysvalmennuksissa usein esiin. Toki myös ravinnon laadulla ja oikean kokoisilla annoksilla on merkitystä, mutta aterioiden säännöllisyydellä on silti palautumisessa se tärkein rooli. Moni työnkuva sisältää hektistä ja kuormittavaa aivotyötä. Syömällä säännöllisesti voit tukea aivojen ja autonomisen hermoston tasapainoisempaa toimintaa. Autonominen hermosto vastaa sekä stressistä että palautumisesta.

 Lounas

Eräs yritysjohtaja huomasi valmennuksessamme isoimman puutteen omassa työssään olevan sen, ettei kukaan aikatauluttanut hänelle lounastunteja. Lounas syötiin liikkeellä, jos silloinkaan. Kuitenkin monelle juuri lounastunti on se ainoa mahdollinen palautumisen hetki työpäivän aikana. Suurin osa valmennettavistamme on ottanut tavakseen syödä myös iltapäivän välipalan. Sekin lisää jaksamista! Työtehokkuus säilyy työpäivän loppuun asti. 

Yhteisen ViaEsca –valmennuksen jälkeen monessa työpaikassa on alettu iltapäivän tunteina kokoontua yhteiselle välipalatuokiolle. Eräässä yrityksessä muutettiin jopa johtoryhmien kokoontumisia niin, että ne keskeytettiin välipalan aikaan. Välipalasta saadaan työpäivään jo toinen palautumisen hetki ja tarjotaan aivoille sekä ravintoa että hengähdyshetki tehtävän äärestä. Palautuminen paranee ja parempi yöunikin siintää illalla edessä!

Suosittelenkin lämpimästi yrityksille henkilöstönsä tukemista ruokailutottumusten muutoksessa. Tämä voi poikia paitsi lisääntynyttä hyvinvointia, myös lisääntynyttä työtehoa. Sivutuotteena voidaan saavuttaa myös mukavaa, positiivista ryhmäytymistä.

Nyt yksilöilläkin on mahdollisuus tehdä pysyvä muutos terveellisin keinoin ViaEscan avulla, ruuan mausta tinkimättä. Tutustu ja aloita 21 päivän Aloitusmatka!