Ruuanvalmistustavat ja painonhallinta


Miten paljon eroa voi olla uunissa paahdetuilla, keitossa kypsyneillä ja rasvassa friteeratuilla bataateilla? Paljonkin. Ei ole sama mitä syöt ja miten valmistettua ruokaa syöt. Voit syödä 100 g bataattia uunissa kypsennettyinä lohkoina tai rasvassa friteerattuina bataattiransakalaisina. Lopullinen kalorimäärä, terveellisyys, glykeeminen kuorma sekä täyttävyys vaihtelevat.

Mikäli haluat säilyttää ruoka-aineiden ravintosisällön mahdollisimman hyvin, kannattaa käsitellä niitä hyvin vähän. Tämä nyrkkisääntö toimii yleensä hyvin. Syö siis paljon tuoreita kasviksia! Jos haluat ne kypsentää, kypsennä niitä mahdollisimman vähän ja nauti ne al dente eli pienellä purutuntumalla. Näin maistuvat todella hyviltä esimerkiksi paprika, parsakaali, kukkakaali ja porkkana. Oletko kokeillut ikinä höyrytettyä paprikaa? Tai kevyesti valkosipuliöljyssä wokattuja parsakaalin nuppuja? Höyryttäminen onkin hyvä tapa säilyttää kasvisten vitamiinit. Myös uunissa paahtaminen ja kypsentäminen häivyttävät aika vähän vitamiineja. Keittäminen pitkään vedessä on ehkä huonoin tapa käsitellä kasviksia. Jos niin teet, säilytä mahdollisuuksien mukaan keitinvesi, sillä siihen ovat liuenneet vesilikoiset vitamiinit. Näin tapahtuu esimerkiksi ViaEscan bataattikeitossa.

 Palataan vielä tuohon erilaisten bataattiruokien terveellisyyteen. Jos syöt 100 g uunissa paahdettua bataattia, saat 160 kaloria. Jos puolestasi syöt rasvassa kypsennettyjä bataattiranskalaisia, saat todennäköisesti noin tuplamäärän kaloreita, koska ranskalaisiin on imeytynyt paljon rasvaa. Ruuansulatuksesi joutuu kovemmalle, päivittäisestä rasvansaannista tulee iso osa täyteen ja upporasva ei yleensä ole laadukasta. Aika iso ero.

ViaEscan aterioissa syödään paljon tuoreita kasviksia, käytetään erilaisia ruuanvalmistustekniikoita sekä huolehditaan ruokien terveellisyydestä. Toivomme, että ruuanvalmistustapasi kokevat tarkistuksen matkasi aikana. Toivomme myös, että huomaat miten helppoa terveellisen ruuan valmistus oikeastaan on.