Säännöllinen ateriarytmi kaiken pohjana!


”Syön säännöllisesti noin kolmen tunnin välein. Siinä minun vippaskonstini laihtumiseen”, totesi eräs ystäväni kehuessani hänen hoikistunutta ulkonäköään. Mutta onko kyseessä vippaskonsti? Eikö olisi kaikille hyväksi syödä säännöllisesti, joka päivä? Miksi se on niin vaikeaa?

Tutkimusten mukaan pysyvän painonpudotuksen selittävä tekijä on säännöllinen ateriarytmi. Se on myös helpoin ja paras tapa tasapainottaa verensokeria. Verensokerin tasapainottamisesta puolestaan on hyötyä paitsi verensokeri-, myös todennäköisesti veren rasva-arvoille, sillä säännöllisesti syöminen vähentää ahmimista ja tarvetta syödä liikaa rasva- tai sokeripitoisia ruokia.

Verensokerin tasapainottaminen tasaa myös hormonitoimintaa: erityisesti glukagonin ja insuliinin tuotantoa. Niillä on suuri vaikutus aineenvaihduntaamme. Insuliini toimii varastoivana hormonina: mitä enemmän sokeria syöt, sitä enemmän haimasi erittää insuliinia laskemaan koholla olevaa sokeritasoa. Ja mitä enemmän insuliinia erittyy, sitä enemmän sokeria varastoituu maksaan ja lihaksiin. Myös rasvahappoja kertyy rasvakudokseen tällöin enemmän. Säännöllisesti syöminen ehkäisee tätä ja pitää aineenvaihdunnan käynnissä.

Vaikka et sairastaisi diabetesta, sinulla on siis monta syytä olla syömättä liian sokeripitoisia ruokia (aterioiden glykeemisestä kuormasta lisää myöhemmin), mutta myös monta syytä syödä säännöllisesti ja optimoida verensokeritasapainoasi.

Säännöllisen aterioinnin avulla on myös helppo päästä käsiksi omaan kylläisyyden
tunteeseen. Vähitellen opit erottamaan, milloin tekee mieli ”vain napostella” ja milloin on oikeasti nälkä. Aterioiden väliin jättämisellä ei laihduteta, sillä tällöin nälkä kasvaa hallitsemattomaksi eikä seuraava ateria todennäköisesti jääkään niin pieneksi ja terveelliseksi kuin oli ajateltu. Syöminen ei pysy hallinnassa. Saattaa jopa olla, että suureksi kasvanut nälkä saa ostamaan epäterveellisen, nopeasti verensokeria nostavan ja turhan välipalan kuten suklaapatukan. Tämä ruokkii makeanhimoa, sillä suklaapatukka ei pidä verensokeria koholla kovinkaan kauaa. Säännöllinen syöminen siis tasaa makeanhimoa. Saat myös lisää hallinnan tunnetta omasta syömisestäsi.

Ihmiset reagoivat verensokerin nousuun ja laskuun hyvin eri tavoin. Monet kokevat jo pienen verensokerin laskun aiheuttavan ärtymystä tai väsymystä. Tällöin on entistä tärkeämpää pitää kiinni säännöllisestä ruokailurytmistä. Kannattaisiko iltapäivän kahvikupilliset vaihtaa esimerkiksi piristävään hedelmä-rahkavälipalaan? Säännöllisen ateriarytmin avulla on mahdollista tuntea olonsa pirteäksi koko päivän.Erilaiset välipalavaihtoehdot tulevat tutuiksi jo ViaEsca -aloitusmatkan aikana. Tulet
huomaamaan niiden vaikutuksen energiatasossasi. Ja ennen kaikkea tunnet säännöllisen ruokailurytmin merkityksen omassa olossasi. Säännöllisesti syöminen ei ole enää vaikeaa, koska saat meiltä valmiit ehdotukset aterioiksi, joka päivä. Sovellus auttaa sinua tunnistamaan omat haasteesi sekä auttamaan niiden voittamisessa. Eikä säännöllisesti syöminen olekaan enää niin vaikeaa :)