Terveellisiä juomavaihtoehtoja


Veden juonnin tärkeyttä ei voi kiistää, mutta mitä muuta olisi hyvä juoda tai suositeltavaa juoda mikäli haluaa pitää huolta terveydestään? Ovatko kivennäisvedet hyviä? Voiko mehuja juoda surutta?

Veden juonnin lisäksi voi toki juoda esimerkiksi kivennäisvettä. Ota silloin kuitenkin huomioon millaista hiilihapotettua vettä juot. Onko sitä maustettu tai kenties makeutettu jollain aineella? Jos niin, millä? Nykyään kaupoissa törmää mitä erilaisimpiin ”terveysjuomiin” ja kivennäisvesiin. Kaikki niistä eivät kuitenkaan ole terveysjuomia. Maustamaton kivennäisvesi on turvallisin vaihtoehto siinä viidakossa. Maustamattoman kivennäisveden sisällysluettelosta kannattaa lähinnä vilkaista löytyykö sieltä natriumia. Se kertoo siitä onko juomassa suolaa ja jos on, kannattaa harkita sen juomista etenkin jos on ongelmia verenpaineen kanssa.

Vihreän teen terveydestä puhutaan aika ajoin. Vihreä tee eroaakin mustasta teestä siten, että sitä ei ole hapetettu. Tästä syystä siinä on enemmän antioksidantteja ja flavonoideja kuin mustassa teessä. Sen aineenvaihduntaa kiihdyttävästä ominaisuudesta ei ole tieteellistä näyttöä. Valkoinen tee on vielä vihreää arvostetumpaa. Sitä valmistetaan teepensaan kevätsadosta ja käsitellään hyvin vähän. Terveysvaikutukset ovat siis todennäköisesti vielä suuremmat. Voisit siis kokeilla joskus vaihtaa iltapäiväkahvisi vihreään tai valkoiseen teehen.

Kahvin terveellisyydestä kiistellään paljon. Pienessä määrin kahvi ei todennäköisesti ole haitallista mikäli vatsasi sitä sietää. Se saattaa jopa parantaa muistia ja hermoston toimivuutta. Sen sisältämä kofeiini piristää ja lisää suorituskykyä urheilussa. Kofeiiniin reagointi on yksilöllistä ja kannattaa seurata vaikuttaako omalla kohdallasi kahvin nauttiminen iltapäivällä yöuniin. Jotkut sietävät paremmin suodatinkahvia ja jotkut puolestaan pikakahvia tai espressoa. Kannattaa kuitenkin miettiä juoko monta kuppia päivässä kahvia runsaan maidon kera. Tällöin kaloreita kertyy huomaamatta ja painonhallinta varmasti vaikeutuu.

Mehujen juontia, ainakin suuressa määrin, kannattaa välttää. Oli kyseessä mikä mehu tahansa. Mehujen valikoima kaupoissa on yhtä suuri kuin virvoitusjuomienkin. On mehuja, tuoremehuja, tuorepuristettuja mehuja, mehujuomia ym. Kaloreita näissä kaikissa on usein virvoitusjuomien verran. Tuorepuristettu (itse puristettu tai kaupasta ostettu) on usein paras vaihtoehto, mutta tällöinkin päivittäistä määrää kannattaa rajoittaa.

 ViaEscan aloitusmatkan aikana suosittelemme juomaan lähinnä vettä ja kivennäisvettä. Nautintoja tulee silti olla! Jos päiväsi ei lähde liikkeelle ilman aamukahvia, älä ota siitä murhetta. Se on ihan ok :)