Ulkona syöminen vs. painonhallinta


Lounas on päivän tärkeimpiä aterioita, samoin päivällinen. Monesti nämä ateriat syödään ravintoloissa ja tarjonta on laajaa. Valitsemalla oikeita vaihtoehtoja ja ottamalla tiettyjä asioita huomioon, on mahdollista syödä terveellisesti ja pysyvä painonhallinta mielessä myös ulkona. Ilman pingottamista.

Haluat pudottaa painoa, mutta et halua mainita tästä työkavereillesi? Haluat voida hyvin ja syödä kevyesti, mutta et halua tehdä siitä numeroa ystäviesi keskuudessa ravintolaillallisella? Näistäkin tilanteista selviytyy, kun pitää muutamia asioita mielessään.

Lounaan yhteydessä valitsen yleensä aina ruokaisan salaatin tai jotain proteiinipitoista runsaan kasvismäärän kera. Täten tiedän jaksavani iltapäivän paremmin ja oloni jäävän riittävän kevyeksi aterian jälkeen. Salaatteja on monenlaisia eikä niitä tänä päivänä mielletä enää pelkästään terveysintoilijoiden aterioiksi. On mm. vuohenjuustosalaattia, lohisalaattia, lihaisempia salaatteja ja täysin kasvissalaatteja. Voit valita oman suosikkisi aika vapaasti olematta tylsä. Lounaan yhteydessä skippaan yleensä automaattisesti pasta-annokset ja runsaasti perunaa sisältävät annokset. Ihan siitä syystä, että tiedän niiden väsyttävän minua iltapäivällä. Tiedän niiden myös sisältävän vähänlaisesti hyviä ravintoaineita. Valitsen siis mieluummin esimerkiksi paahdetut kasvikset. Ne ovat useimmiten hyvin maustettuja ja täten jopa maukkaampia ja varmasti glykeemiseltä kuormaltaan pastaa tai perunoita parempia.Jos valitset lounaasi seisovasta pöydästä, kokoa lautasellesi aina vähintään puolet tuoreita kasviksia. Tämän jälkeen lisää vielä kypsennettyjä kasviksia ja jotain proteiinipitoista. Jos lautasellesi vielä mahtuu jotain, voit ottaa melkein mitä vain. Uskon, että olet kuitenkin jo täyttänyt suurimman osan lautasestasi oikean säännön mukaisesti. Äläkä käy santsaamassa! Anna ruuan laskeutua rauhassa ja huomaat, että olet jo syönyt riittävästi. Ei ole myöskään mitään kirjoitettua sääntöä, että lounaaseen kuuluu aina leipää. Jos lautasellasi on jo runsaasti kuitupitoisia kasviksia, jättäisin leivän pois, ainakin välillä.

Päivällinen ravintolassa on mielestäni jopa helpompi toteuttaa kuin runsaasta lounaspöydästä valikointi. Jos haluat nyt valita pastaa, voit sen tehdä, mutta huolehdi, että olet syönyt esimerkiksi runsaasti alkusalaattia ennen sitä. Täten pastan vaikutus verensokeriin ei ole niin voimakas. Toivon mukaan pastan joukossa on myös kasviksia tai jotain proteiinipitoista. Toki voit valita nyt myös lounaan tyylisen annoksen. Eikä jälkiruokaa tarvitse aina syödä! Kokeile makustella jälkiruuaksi hyvä espresso tai kupillinen laadukasta teetä. Näiden ohessa vaikkapa pala tummaa suklaata ja saat ihanan makunautinnon! Älä totuta itseäsi makeaan ruuan jälkeen.

Myös viini kuuluu usein ravintolaillalliseen. Ja toki hyvä viini tuo ruuan maut eri tavalla esiin. Muista tällöin juoda lisäksi paljon vettä ja rajoita viinin määrä 1-2 lasilliseen.