Uusi Itämeren ruokavalio


Pohjoismaiset maut tarjoavat maistuvaa terveellisyyttä

Aino kokkiViaEsca on taas saanut uusia makuja, tällä kertaa Itämeren ruokavaliosta inspiroituneena. Mukana uutta makumaailmaa suunnittelemassa on ollut myös viestijämme Aino, joka on koulutukseltaan myös ravintolakokki.

“Kokkina minulle ominaisimmat makumaailmat ovat aina löytyneet pohjoismaisesta keittiöstä, jo lapsuudesta tutuista mauista ja raaka-aineista, joista monia voi itse hankkia suoraan puhtaasta luonnosta. Makujen selkeys ja raikkaus sekä raaka-aineiden monipuolinen hyödyntäminen ovat ruoanvalmistuksessa minulle tärkeitä asioita,” kertoo muun muassa joensuulaisessa Ravintola Kielossa keittiömestarina ja Helsingissä Ravintola Juuressa kokkina työskennellyt Aino.

Itämeren ruokavaliossa yhdistyvät tutun elintarvikevalikoiman parhaat palat, yhtä terveellisesti kuin paljon puhutussa Välimeren ruokavaliossa. Läheltä tulevassa raaka-ainevalikoimassa korostuvat siis täysjyvävilja, kala, kasvikset, marjat sekä kasviöljyt.

"Nykyään kotimaisten raaka-aineiden ja Pohjoismaisten ruoanvalmistusmenetelmien arvostus on nousussa, mutta erityisesti aiemmin usein kuuli puhuttavan, ettei suomalaista ruokakulttuuria ole olemassakaan. Uskon, että juuri tämän ajattelun vuoksi moni kotimaisista raaka-aineistamme on jäänyt turhan vähälle huomiolle. Onneksi tilanne on muuttumassa, ja siksi halusinkin olla mukana suunnittelemassa ViaEscan reseptejä näille herkullisille mauille.”

“Nyt, vaikka olen jättänyt ravintolakeittiöt, haluan edelleen edistää suomalaista ruoka- ja juomakulttuuria. Opiskeluni kautta myös ravitsemustieteeseen perehtyneenä ruoan maistuvuuden lisäksi myös terveys ja heikon ravitsemuksen ongelmat ovat tulleet entistä lähemmäs. ViaEscan ruokavalioissa yhdistyvät nämä molemmat intohimoni. Etenkin Itämeren ruokavaliossa suomalaiset ravitsemussuositukset kohtaavat erinomaisella tavalla monipuoliset ja maistuvat raaka-aineet, joiden tuttuus tekee resepteistä vieläpä hyvin helposti valmistettavia jokaiselle kotikokillekin.”