Välipalapatukat - syödäkö vai jättää väliin?


Erilaisia välipala- ja proteiinipatukoita näkyy nyt joka paikassa ja niiden määrä vain kasvaa. Niiden etiketit usein huutavat terveellisyyttä ja korostavat erilaisia ravintoarvoja, esimerkiksi proteiinimäärää tms. Etiketti voi kuitenkin johtaa harhaan ja patukka voi paljastua superterveellisen herkun sijaan ihan joksikin muuksi. Kannattaako näitä patukoita siis ylipäätään ostaa?

Suosittelen syömään aina, välipalaksikin, oikeaa ruokaa. Joskus kuitenkin voi olla paikallaan syödä patukka, etenkin kiireessä. Tärkeintä on että välipalaa ei jätä väliin, vaan että syö jotakin. Tällöin saattaa olla helppo pitää käsillä esimerkiksi työlaukussa välipalapatukka, joka säilyy hyvin. Patukka voi olla myös osa välipalaa.

Mitä välipalapatukkaa valitessa sitten kannattaa ottaa huomioon? Ensinnäkin: lue patukan sisältötiedot. Tarkista ne per patukka, ei per 100 grammaa. Usein etiketissä puhutaankin 100 gramman sisältöarvoista, vaikka oleellista on juuri kyseisen yhden patukan sisältö.

Välipalapatukka

Mielellään patukka saisi sisältää enintään 200 kaloria. Siinä olisi hyvä olla 10-15 g proteiinia ja enintään 5-10 g sokeria. Rasvasta olisi hyvä olla enintään 1/3 tyydyttynyttä ja kuitua olisi puolestaan hyvä löytyä 3-5 g. Usein proteiinia saattaa patukoissa kuitenkin olla liikaa (esimerkiksi vähän liikkuvan naisen tarvetta ajatellen) ja kuituja liian vähän. Sokeri on usein korvattu oli-päätteisillä makeutusaineilla ja ne saattavat aiheuttaa herkkävatsaisille mahanpuruja. Mikäli epäilet näitä asioita, tarkista siis tiedot patukan kääreestä. Proteiinipatukka saattaa kaivata kaverikseen välipalalle hedelmää, josta saisi kuituja ja täten lisää vatsantäytettä.

Raakaruokapatukat tai muut hiilihydraattipitoiset välipalapatukat tai -keksit ovat toisenlaisia välipalatuotteita. Ne sisältävät usein paljon hiilihydraatteja ja vähän proteiinia. Vaikka sokeri näissä tuotteissa usein tulee kuivatuista hedelmistä ja niiden rasva on hyvälaatuista johtuen esimerkiksi pähkinöistä, nostaa kyseinen patukka verensokerin nopeasti ylös. Tällainen patukka voikin olla hyvä esimerkiksi kovasykkeisen urheilusuorituksen jälkeen. Tavallisena välipalana se usein kaipaa lisäkseen jotain proteiinipitoista, kuten luonnonjogurttia, piimää tms.

Valitse siis patukka tilanteen mukaan ja syö sellainen tarvittaessa. Mieti päiväsi kokonaisuutta. Jokapäiväiseen ruokavalioon emme patukoita kuitenkaan suosittele.