Veden juonnin tärkeyttä ei voi riittävästi korostaa


Keho kuluttaa päivittäin paljon vettä, vaikka ei tekisi muuta kuin hengittäisi. Kehosta erittyy nestettä noin 1,5 litraa vuorokaudessa ihon, keuhkojen, hien ja virtsan kautta. Aikuinen tarvitseekin päivittäin vettä 1,5-2 litraa pitääkseen yllä hyvää nestetasapainoa. Tämä vastaa noin 8-10 vesilasillista.


Vedentarpeeseen vaikuttavat ikä, ilmasto ja liikunnan määrä. Liikunnan määrä lisää veden tarvetta 0,5-1 litraa jokaista liikuttua tuntia kohden. Tunnin-puolentoista urheilusuorituksen voit hyvin tehdä ilman nestettä suorituksen aikana, mutta tämä vaatii riittävää juomista muun päivän aikana.

Ihmiskeho on 62-prosenttisesti vettä ja jo muutaman prosentin vaje heikentää työkykyä merkittävästi. 20 prosentin vajaus johtaa kuolemaan. Vedellä on monta tehtävää kehossa. Se säätelee elimistön lämpötilaa ja suojaa kudoksia. Vesi osallistuu myös ravintoaineiden ja hapen kuljetukseen kehossa. Ilman vettä elimistö ei pysty hyödyntämään ravintoaineita.

Nestevajeen huomaa nopeimmin väsymyksenä, janona, virtsan tummana värinä, päänsärkynä ja heikotuksena. Myös aineenvaihdunta hidastuu. Liikkujalla nestevaje saattaa näyttäytyä lisäksi kramppeina.

Kuivumista lisäävät mm. jotkut sairaudet, lääkkeet, alkoholi, kahvi ja tee. Täten jokaista kahvi- ja teekupillista kohden tulisi juoda yksi ylimääräinen lasillinen vettä. Myös alkoholia nautittaessa tulisi huolehtia samanaikaisesta riittävästä veden saannista.

Vettä tulisi juoda pitkin päivää, aamu- ja päivävoittoisesti. Erityisesti vettä tulisi nauttia aterioiden välillä. Mikäli aterioiden yhteydessä juo paljon, saattaa tämä laimentaa ruuansulatusentsyymejä ja hankaloittaa ruuan pilkkoutumista suolistossa. Hyvä tapa on ottaa pullollinen tai iso lasillinen vettä työpöydän reunalle muistuttamaan juomisesta. Nestettä on mahdollista saada myös ruuasta, erityisesti raakaravinnosta eli kasviksista, hedelmistä ja marjoista. Tomaatti, kurkku, marjat ja vesimeloni ovat esimerkkejä nestepitoisista kasviksista.

ViaEsca suosittelee juotavaksi aloitusmatkan aikana enimmäkseen vettä, mutta myös maustamatonta kivennäisvettä ja kahvia tai teetä voi juoda jonkin verran. Sopivalla juomisella tuetaan aineenvaihduntaa. Sillä lisätään myös energisempää oloa ja vältetään turvotusta.