Kevyttä liikkumista


Kevyttä liikettä lisää päivään

Kevyttä liikuskelua tulisi suositusten mukaisesti harrastaa mahdollisimman usein. Tämä tarkoittaa esimerkiksi rappusten käyttöä hissin sijaan tai pihatöitä yms. arkiaskaretta. Tämä vaatii valintoja päivän mittaan. Hiljalleen näistä valinnoista voi muodostua rutiineja.

Kävely on perusliikuntaa, se kuluttaa mukavasti energiaa ja sitä voi harrastaa missä vain. Askeleita seuraamalla on helppo päästä konkreettisesti käsiksi oman liikuskelun määrään. Suositusmäärät askeliin päivittäin ovat:

Alle 5 000 askelta tarkoittaa, että henkilö on liikunnallisesti passiivinen, suomeksi ”sohvaperuna”.

Kun askeleita on välillä 7 500–10 000 päivässä, henkilö liikkuu ihan mukavasti, silloin ollaan liikunnallisesti melko aktiivisia.

Yli 10 000 askelta päivässä on jo paljon, henkilö on liikunnallisesti aktiivinen. Vielä pari kolmetuhatta askelta lisää, niin ollaan hyvin aktiivisia. Henkilöiden, jotka ovat laihduttaneet runsaasti, kannattaa pyrkiä yli 10 000 askeleen päivätulokseen, jotta painon nousu takaisin estyisi.

Älylaitteesta on helppo seurata omaa askelmäärää. Kuvakaappaus alla Garmin connect-sovelluksesta.

    Kaikkea ei ole kuitenkaan pakko tehdä kerralla, vaan fyysisen aktiivisuuden voi ripotella pitkin päivää. Puolen tunnin yhtäjaksoinen kävely kuluttaa suunnilleen yhtä paljon energiaa kuin käveltäessä kolmesti 10 minuuttia tai kuudesti 5 minuuttia. Kävele siis kauppaan, jos mahdollista, pyöräile töihin tai käytä julkisia kulkuneuvoja, jolloin kävelyä tulee pysäkille ja takaisin. Tee lyhyt muutaman liikkeen venyttely- tai liikesarja jossain kohtaa päivää.