Rasittavaa liikkumista tai reipasta liikkumista


Rasittavaa liikkumista tai reipasta liikkumista

Sydämen sykettä kohottavaa liikettä eli reipasta liikettä suositellaan tehtäväksi 2,5 tuntia viikossa. Reipas liikunta on sellaista, että pystyt puhumaan hengästymisestä huolimatta. Samat terveyshyödyt saa myös lisäämällä liikkumisen tehoa rasittavaksi.

Liikkuminen on rasittavaa, jos puhuminen on hankalaa hengästymisen takia. Tällöin liikkumisen määrä on 1 tuntia 15 minuuttia viikossa. Aktiivisuusrannekkeet usein laskevat erikseen ns. tehominuutit, jotka seuraavat nimenomaan tätä reippaan ja rasittavan liikunnan määrää. Tämän seurannan avulla on helppo nähdä onko oma liikkuminen hyvissä määrissä. Kaikki sydämesi sykettä nostava liikunta kelpaa. Tärkeää on, että löydät oman tapasi liikkua. Alla kuvakaappaus Garmin connect-sovelluksesta. Sininen väri kertoo reippaan liikunnan minuutit (kohtalainen teho) ja oranssi väri rasittavan liikunnan minuutit (suuri teho). 

Reipasta liikuntaa voi olla esimerkiksi reipas kävely, joka nostaa jonkun verran sykettä. Myös pihatyöt voivat olla tätä tai rauhallisempi ryhmäliikuntatunti. Ryhmäliikuntatuntiin voi toki sisältyä sekä reipasta että rasittavaa liikuntaa.

Rasittavaa liikuntaa on kaikki kovasykkeisempi liikunta. Esimerkiksi juoksu, ryhmäliikunta usein, crossfit, pyöräily, pallopelit ym. Tässäkin on tärkeintä löytää itselleen sopiva laji ja tehdä sitä itselle sopivalla sykkeellä ja tehoilla. Aloittelijan kannattaa aloittaa matalammilla sykkeillä aluksi.